The Next Step Program

Drie finalisten Next Step Program 2022 bekend

Blog

Op 21 september zijn door de vakjury, onder leiding van Albert Herder, de drie architectenbureaus bekendgemaakt die doorgaan voor de Next Step Award 2022. De bureaus maken kans op 10.000 euro en een mogelijke ontwerpopdracht van ontwikkelaar Synchroon. Daarbij wordt aan de finalisten de kans geboden om met een mentor uit het architectenvak zich verder te verdiepen in hun ontwikkeling. Op 3 november tijdens de BNA Architectendag in NEXT in Delft wordt de winnaar bekendgemaakt.

De vierde editie van het programma werd op een unieke manier tot uitvoering gebracht. Van de bijna dertig aanmeldingen zijn er tien jonge bureaus geselecteerd voor de Next Step Ahead Group. Deze tien bureaus hebben de afgelopen maanden een intensief programma doorlopen gericht op ondernemerschap en doorontwikkeling van het bureau. ”De finalisten tonen focus en durven keuzes te maken. Daarnaast is het goed om te zien dat het veelal gaat over de integraliteit van het ontwerpen: het nadenken en samenwerken met alle disciplines.”- aldus de juryvoorzitter. “Tegelijkertijd zie je dat het door ontwikkelen van ondernemerschap voor jonge bureaus best ingewikkeld is. Juist die ondernemingsstrategie is voorwaarde voor succes. Hoe maak je de volgende stap?”

Op alfabetische volgorde zijn de finalisten:
Baltussen van Schaik
Loer Architecten
Site Practice

De drie finalisten

Baltussen van Schaik toont focus, heeft een sterk verhaal dat met humor wordt gebracht. Ondanks dat ze nog een heel jong bureau zijn, zijn hun principes goed. Ze ontwerpen met een onderscheidende visie en denken verder dan alleen de opdracht. Knap dat ze hun focus durven te leggen.

Loer Architecten overtuigde de jury door zijn sterke pitch, het tonen van vakmanschap, integraliteit in ontwerp en het praktisch kunnen maken van zijn visie. Het bureau begrijpt de hele tendens van de markt en gaat goede samenwerkingen aan met andere partijen. Denkt echt na over het verdichten, vergroenen én verbinden.

Site Practice verraste de jury positief ten opzichte van de presentatie in maart. Met hun projecten, ook in het buitenland, tonen ze vakmanschap, kwaliteit en kennis op het gebied van circulariteit en alternatief materiaalgebruik. Een volgende stap in ondernemerschap blijkt kansrijk, gezien de opgave.

De vakjury bestaat uit Albert Herder (Studioninedots), Janne van Berlo (Atelier van Berlo en winnaar van de 3e editie), Steven Delva (DELVA), Ellen Schindler (De Zwarte Hond) en Noor Huitema (Copper8). Zonder stemrecht Tobias Verhoeven (Synchroon) en Fred Schoorl (BNA).

Next Step Program

Next Step Program is een programma van BNA en Synchroon speciaal voor opkomend ontwerptalent in de architectuur. Missie: jonge bureaus stimuleren hun ontwerptalent te ontwikkelen, gekoppeld aan ondernemerschapsvaardigheden.

Centraal staat het ontwikkelen van het creatief ondernemerschap dat op vernieuwende wijze in zowel ontwerp als werkwijze van het bureau, bijdraagt aan het sneller bereiken van de voor architectuur relevante drie Sustainable Development Goals (SDG’s).