The Next Step Program

Vakjury kiest 10 toptalenten voor Next Step Program 2022

Blog

De genomineerden voor de vierde editie van het Next Step Program zijn bekend. Tien jonge architectenbureaus mogen de volgende stappen van het programma doorlopen om zo aan de ontwikkeling van hun onderneming te werken. Zij dingen mee naar de Next Step Award van 10.000 euro en een mogelijke opdracht van ontwikkelaar Synchroon. De winnaar wordt op 3 november bekendgemaakt op de BNA Architectendag.

Bij deze verkorte editie van het Next Step Program waren 27 inzendingen meldt de BNA, die samen met Synchroon het programma organiseert. Daaruit selecteerde de jury de volgende Next Step Ahead Group: Studio RAP, Loer Architecten, Site Practice, ATELIERFRONT, Baltussen van Schaik, Unknown Architects, Buro Moon, Studio ACTE, Superimpose architecture en rotative studio.

‘De inzendingen van deze bureaus laten zien dat het tijd is om anders naar architectuur te kijken. De diversiteit van de groep en de hoge ontwerpkwaliteit spat ervan af’, aldus de jury.

“Wij zijn enthousiast over deze ambitieuze groep genomineerden. De bureaus pakken overtuigend de nieuwe thema’s in de architectuur beet en wij zien er naar uit hoe zij ons in de komende periode met hun next step kunnen overtuigen”, vertelt juryvoorzitter Albert Herder van Studioninedots.

De genomineerde bureaus blinken volgens de jury uit in het tonen van creatief ondernemerschap, slim materiaalgebruik, het nadenken over de integratie van duurzaamheid en daarbij de sociale kant van architectuur te belichten. Dit doen ze bijvoorbeeld door gebruik te maken van lokale materialen, veel hout te gebruiken, maar ook door de gebruiker te betrekken in het proces en vanuit de community te denken.

Volgende stap
Met het Next Step Program willen de BNA en Synchroon jonge architectenbureaus in hun ondernemerschap sterken om zo de volgende stap in hun carrière te zetten. Dit zullen ze doen aan de hand van verschillende masterclasses en een unieke meestergezel constructie. Eerder kwamen de bureaus Space Encounters (2017), Civic Architects (2018) en Atelier van Berlo (2019) als winnaar uit de bus.

Vakjury
Naast Albert Herder bestaat de jury van de vierde editie van het Next Step Program uit Janne van Berlo (Atelier van Berlo en winnaar van de derde Next Step Award), Noor Huitema (Copper8), Ellen Schindler, Steven Delva (DELVA Landscape Architects). Ook Fred Schoorl (BNA) en Tobias Verhoeven (Synchroon) zijn als initiatiefnemers betrokken, maar hebben geen stemrecht.

Over Next Step Program
Next Step Program is een initiatief van de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus – sinds 1842) en projectontwikkelaar Synchroon. Missie: jonge architectenbureaus die excelleren in zowel ondernemerschap als architectuur de mogelijkheid bieden zich versneld verder te ontwikkelen.