The Next Step Program

Site Practice wint Next Step Award 2022

Blog

Vandaag is tijdens de BNA Architectendag de winnaar bekendgemaakt van de vierde editie van het Next Step Program.  De vakjury onder leiding van architect Albert Herder, wees Site Practice aan als winnaar van de Next Step Award 2022 voor creatief ondernemerschap. De winnaar ontvangt 10.000 euro en een mogelijke opdracht van Synchroon.

Tijdens het drie maanden durende ontwikkelprogramma van Next Step, samen met medefinalisten Loer Architecten en Baltussen van Schaik, kwam Site Practice met een onderscheidende vernieuwende visie. De kennis en kunde die Anne Geenen in India heeft opgedaan en David Schmidt in London, laten ze doorklinken in het door hen in 2018 opgerichte Site Practice. Gebruik van lokale duurzame materialen, samenwerken met ambachtslieden en het verminderen van installaties, staat voorop.

Deze waarden trekken zij door naar hun projecten in Nederland en Azië en hebben hun ondernemingsvisie beïnvloed. Het doel: met materiële, culturele en ecologische omstandigheden plekken en objecten creëren met een sterke nadruk op detail en kwaliteit in het dagelijks leven. Site Practice is gevestigd in Amsterdam en Mumbai. Ze zijn zowel in Azië als Europa actief.

Juryvoorzitter Albert Herder over het jonge bureau: “De jury was overtuigd van hun duurzame visie op ondernemerschap en ontwerp. Door hun vernieuwend gebruik van biobased materialen en de kennis en kunde die ze meenemen uit India toont het bureau zich veelbelovend op de Nederlandse markt. Ambacht en lokaal materiaalgebruik staat bij hen voorop en dat is krachtig.”

De beslissing viel de jury niet makkelijk: de finalisten hadden elk op een unieke manier een sterk ondernemend vermogen.

Eerdere winnaars van de Next Step Award waren Atelier van Berlo (2019), Civic Architects (2018) en Space Encounters (2017). De jury bestond naast Albert Herder (Studioninedots) uit Ellen Schindler (De Zwarte Hond), Steven Delva (DELVA Landscape), Noor Huitema-Hellemans (Copper8) en als winnaar van de derde editie, Janne van Berlo (Atelier van Berlo). Tobias Verhoeven (Synchroon) en Fred Schoorl (BNA) hadden geen stemrecht.

Over het Next Step Program

Next Step Program is een initiatief van de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) en ontwikkelaar Synchroon. Missie: jonge architectenbureaus die excelleren in zowel ondernemerschap als architectuur de mogelijkheid bieden zich versneld verder te ontwikkelen. De Next Step Award bestaat uit 10.000 euro en een mogelijke opdracht van ontwikkelaar Synchroon. De overige finalisten waren Loer Architecten en Baltussen van Schaik.