The Next Step Program

Terbregsehof

Deelnemers / Deelnemers Editie IV
13Speciaal
Rotterdam
Loer Architecten
01/12/2020

Project

Aanpasbaar gebouw voor de eeuwigheid

De uitvraag voor de Terbregsehof klinkt als een droomopdracht voor iedere architect: ontwerp een hoofdkantoor voor bouwers en ontwerpers die zich voorstaan op hun streven naar duurzaamheid, schoonheid en perfectie. De samenwerking heeft geresulteerd in een uitgesproken gebouw met het detailniveau van een meubel, dat de oostelijke entree van Rotterdam markeert. Met de open structuur van het casco ontstond er een ontwerp voor de eeuwigheid dat de flexibiliteit biedt voor verschillende vormen van gebruik in de toekomst. In dit project verlegden ontwerpers en makers samen de grenzen van het maakbare. De complexiteit van de opgave is echter onzichtbaar in het ogenschijnlijk eenvoudige resultaat.

Verheffing van de plek

De locatie ligt naast de ring, aan de rand van het welvarende Kralingen. Het stukje niemandsland werd jarenlang veronachtzaamd. Terwijl de gemeente in het naastgelegen gebied woonwijk Nieuw Kralingen ontwierp, stond op deze locatie een gekraakt woonhuis. Aan de rand van het Kralingse Bos lag een geweldige kans, alleen het initiatief daartoe ontbrak. In het bestemmingsplan mocht aanvankelijk alleen midden op het kavel worden gebouwd. Door het ontwerp op de hoek van het perceel te positioneren eist het gebouw zijn plek op aan de straat. Het gebouw markeert nu een druk kruispunt waar tienduizenden mensen per dag passeren. De dynamiek van voorbijrazende auto’s was de inspiratie tot het gevelbeeld van oplichtende ramen die langs elkaar heen schieten en ‘de hoek omgaan’.

Duurzame integratie van constructie, gevels en installaties

De gevel is afgewerkt met verduurzaamd Douglas hout. Het zelf-ontwikkelde raamsysteem bleek goedkoper en mooier te zijn dan standaardoplossingen uit de industrie. Door glaslat en waterslag te combineren in één element is een gevel ontstaan met minimale aanzichtbreedtes. Het gebouw wordt gekoeld en verwarmd met behulp van betonkernactivering en een warmtepomp, resulterend in een minimaal energieverbruik. Een vanzelfsprekende vorm van duurzaamheid is gevonden in het integrale ontwerp van constructie, gevel en installaties.

Terbregsehof The Story – Loer Architecten from Loer Architecten on Vimeo.

Impact

Integrale ontwerpen maken impact

Loer Architecten ontwerpt met het hoofd in de wolken en de voeten op de grond. Dat betekent dat we durven te dromen over gezondere steden, maar pas tevreden zijn als we op de bouw staan van een veerkrachtig project. In onze ontwerpen focussen we daarom op de rol van de gebruiker, de context en het klimaat. Terugkerende elementen zijn royale raampartijen en plattegronden met overmaat. We grijpen kansen aan die een plek kunnen verheffen en beperken het gebruik van milieubelastende materialen. Ons bureau gelooft in de kracht van integraal ontwerpen. Gebouwen kunnen namelijk zichzelf ontstijgen door te focussen op hun impact op de omgeving.

Terbregsehof als placemaker

Het bijzondere aan de Terbregsehof is dat het zich richt op de omgeving, meer dan op zichzelf. Het verwaarloosde kavel beschouwden wij als kans om de oostelijke entree van Rotterdam te markeren. Op de plek waar straks een nieuw stuk stad verrijst, genaamd Nieuw Kralingen, creëerden we een placemaker. Het gebouw stelt een voorbeeld voor de nieuwe ontwikkelingen in zijn omgeving; toekomstbestendig en met aandacht gebouwd. Rotterdammers kennen dit gebouw inmiddels, zo werd een anoniem kruispunt een verkeersknoop met een markant gebouw. We maakten niet een gebouw, maar een plek.

Gebruiker en omgeving centraal

De gebruikers van de Terbregsehof werken met veel plezier in hun nieuwe kantoor. Met een minimum aan visuele ruis en grote raamopeningen voelen de ruimtes sereen aan. De sterk geïsoleerde gevel versterkt dit gevoel door het geluid van verkeer af te sluiten. Je ziet de auto’s voorbij razen, maar hoort ze niet. Met behulp van luchtfilters wordt er verse lucht in de ruimtes geblazen, zonder de beperkingen te ondervinden van de nabijgelegen snelweg. We hebben een gezond klimaat gecreëerd op een complexe locatie. Overdag zie je een helder zwart volume en ’s avonds de zinsbegoocheling van verlichte glasvlakken die lijken te zweven. De zwaarbevochten eenvoud en poëzie is het geheim van dit project die het gebouw tot een bijzondere plek in een nieuw stuk Rotterdam maakt.

Creatief Ondernemerschap

Co-creatie en expertise

Wij geloven dat architectuur zo veel facetten van het leven beïnvloed, dat we verplicht zijn ons te bekwamen in al zijn dimensies. Samenwerkingen zijn daarbij essentieel voor Loer Architecten. We gaan daarom allianties aan met bouwers, meubelmakers, kunstenaars en andere ontwerpers. We geloven in het verleggen van grenzen door optimaal gebruik te maken van ieders expertise. Met plezier spelen wij daarbinnen zowel een ontwerpende als coördinerende rol in een proces van co-creatie.

Onconventioneel én maakbaar

Bij de Terbregsehof komen ontwerp en uitvoering op een bijzondere manier samen. De opdrachtgevers zijn ook de bouwers, en de architect maakte vast deel uit van het bouwteam. In de wekelijkse team-meetings was veel ruimte voor elkaars expertise. Samen zochten we de grenzen op van het mooie en het maakbare, en schuwden onconventionele maatwerkoplossingen niet. Zo ontwierpen we in het bouwteam zelf een raamsysteem en integreerden we de installaties in de draagstructuur van het gebouw. Met oog voor detail en maakbaarheid bleven we binnen budget zonder consessies te doen aan zeggingskracht.

Veerkracht en ‘next step’

De Terbregsehof is het eerste gebouw van Loer Architecten. Gebruikte thema’s zoals aanpasbaarheid, omgevingsgerichtheid en co-creatie spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van het bureau. De opgedane kennis uit dit project wil het bureau inzetten voor groei in toekomstige projecten, zoals sociale woningbouw en hybride stadsblokken. Onze flexibiliteit en veerkracht zetten we het liefste in voor gebiedsontwikkelingen waar stedenbouw en architectuur elkaar versterken. Wij denken met onze passie voor het vak toekomstige projecten en samenwerkingen naar een hoger plan te kunnen tillen. We zijn klaar voor de Next Step.