The Next Step Program

Willem II Passage, Spoorzone Tilburg

Deelnemers / Deelnemers Editie I
gemeente Tilburg
Willem II Passage 5038 BA
The Cloud Collective
05/05/2016

Kunnen technologie, sociale veiligheid en een atmosfeer elkaar versterken in een architectonisch ontwerp? De Willem II passage is een nieuwe verbinding die de binnenstad van Tilburg verbindt met het ontwikkelgebied De Spoorzone. CIVIC Architects en Gerjan Streng ontwierpen een sequentie waarin architectuur, stad, openbare ruimte, verlichting, erfgoed en verkeersruimte zijn verenigd.
In 2012 hield de gemeente Tilburg een prijsvraag voor een sociaal veilige en dynamisch verlichte passage. Na analyse besloten we de stad als bron van innovatie te gebruiken. In een traject van ontwerpen, bouwen, testen en aanpassen ontwikkelden we een verfijnde, maar robuuste glazen baksteengevel. Het materiaalgebruik van gevel en maaiveld, de ritmiek en de compositie verwijzen op een hedendaagse manier naar de architectuur van de omgeving.

De tunnel bestaat uit hardware (vloeren, plafonds en gevels) en interactieve software. In samenwerking met Philips Lighting ontwikkelden we sociaal veilige verlichting. In iedere glazen steen zijn leds geïntegreerd, die op pixelniveau aanstuurbaar zijn naar kleur en intensiteit. De lichtpatronen reageren op voorbijgangers en accentueren de tactiliteit van de passage. De programmering van de lichtpatronen is aanpasbaar aan het tijdstip, het jaargetijde of voor speciale evenementen.


De technologie speelt geen hoofdrol maar doet wat het moet doen. De interactiviteit opereert op de achtergrond en voegt zich naar de architectuur. Zo wordt de passage een vanzelfsprekend onderdeel van het openbare netwerk in de stad en wordt vermeden dat de passage verouderd door het verouderen van zijn technologie.

De Willem-II-passage is een belangrijke openbare verbinding. Ons ontwerp zet daarom in op de publieke betekenis en culturele houdbaarheid. De architectuur moet een blijvende indruk achter laten en na twintig of dertig jaar net zo interessanter zijn als vlak na oplevering. Vertrouwd, vanzelfsprekend en robuust, maar vernieuwend, rijk en geraffineerd. Built to Last.

w2-passage-3_s_c w2-passage-2_s_c