The Next Step Program

Villa Hindeloopen

Deelnemers / Deelnemers Editie I
Madenlaan 1-1b 8713 JE Hinedeloopen
Lautenbag Architectuur
09/30/2016

Villa Hindeloopen had als uitgangspunt het voorhuis met daarachter een oude boerenschuur. De wens naar meer leefruimte en meer connectie met de tuin leidde tot het verbinden van het voorhuis en de schuur met een uitbouw. In de uitbreiding hebben we een nieuwe keuken en eetkamer geïntroduceerd. Daarnaast hebben we een nieuwe ruime entree in de uitbreiding geplaatst. De hoofdslaapkamer en badkamer hebben we in de oude schuur gesitueerd.

Om de verbinding van deze gebouwen zo rustig mogelijk te houden, hebben we hebben de woning en schuur verbonden met een eenvoudig doosvormig volume. De voor- en achtergevel van de keuken en eetkamer hebben een enorme aluminium schuifpui, waardoor de grens tussen binnen en buiten minimaal is. De ruimte wordt daarnaast nog van boven belicht door twee daklichten. De nieuwe minimalistische uitbreiding staat in contrast met de originele woning. Daardoor komen de gebouwen het best tot hun recht. Het derde en grootste deel van de compositie is de schuur. De connectie maakte mogelijk dat het voorste deel van de schuur betrokken kon worden bij het woonprogramma. Het achterste deel van de schuur zal in gebruik worden genomen als Bed & Breakfast. De gevel van de schuur is gestructureerd en opnieuw bekleed met duurzaam hout.

Materialisatie: In de woning zijn veel bijzondere materialen toegepast. De voordeur is een gigantische stalen taatsdeur van 1,5 m breed en 2,7 m hoog. De aluminium schuifpuien zijn van maximaal formaat, waarbij het kozijn geheel in de gevels en vloeren is weggewerkt. Het enige dat zichtbaar blijft is de tussenstijl met een breedte van 4,7 cm. De kunststof buitenkozijnen van de schuur zijn geheel weggewerkt in de gevel. Dit was mogelijk doordat de raamvleugels van de kozijnen achter het kozijn zijn geplaatst.

Installaties: De woning is van een uitgebreid domotica systeem voorzien. Alle onderdelen zijn geïntegreerd in het ontwerp. Zo weinig mogelijk schakelaars zijn toegepast. Het gehele systeem is aan te sturen met zowel telefoon als tablet.

Hindeloopen is één van de meest aantrekkelijke Nederlandse plaatsen voor toeristen uit binnen en buitenland. Achitectuur van de oude binnenstad wordt wereldwijd gewaardeerd en daarom zoveel mogelijk gehandhaafd. Het is van belang dat er ook goede nieuwe architectuur aan het stadje wordt toegevoegd. De toeristensector is een goed renderende sector en dat biedt financiële ruimte voor goede architectuur. Hiermee kan deze kleine stad zijn status verhogen, meer toeristen aantrekken en een uithangbord zijn voor Nederland in de wereld. Deze woning met bed & breakfast draagt hier aan bij.