The Next Step Program

Herontwikkeling Gasthuyspoort, Breda

Deelnemers / Deelnemers Editie I
Maas-Jacobs Vastgoed
Vlaszak 4811 Breda
Bedaux de Brouwer Architecten
07/21/2016

Gasthuyspoort is de eerste fase van een grootschalige herontwikkeling aan de oostzijde van het historische centrum van Breda. Het omvangrijke project vormt een belangrijke toegang tot de binnenstad . Het plan bestaat deels uit een ingrijpende transformatie van de voormalige kantoren van de Sociale Dienst en deels uit nieuwbouw; in totaal 11 stad swoningen met tuin, 33 appartementen en commerciële ruimten. Maas-Jacobs en Bedaux de Brouwer Architecten wonnen een marktselectie met hun visie voor dit stadsdeel. Uitgangspunt was het creëren van een stuk stad met een sterke eigen identiteit dat zich qua programma en architectuur vanzelf sprekend zou voegen in de bestaande binnenstad. Door de bestaande kantoorpanden te transformeren, kon worden voldaan aan de duurzame ambitie van beide partijen en ontstond er een keur aan unieke loftachtige appartementen. Daarbij werd de overlast voor de stad beperkt door een korte bouwtijd en minder intensieve bouw dan bij nieuwbouw. Het plan heeft geresulteerd in een enorme kwaliteitsimpuls van een verloederd gedeelte van Breda.

De bestaande draagstructuur van de kantoorgebouwen is bewaard gebleven, waarbij een binnenhof is uitgespaard. Het gehele gebouw is voorzien van nieuwe gevels en op het gebouw zijn nieuwe penthouses geplaatst door middel van een lichte houtconstructie.
In de achtertuin van de kantoorpanden is een nieuw hof met stadswoningen gemaakt, passend in de traditie van de Bredase binnenhoven. Rondom een groene binnentuin zijn verschillende woningen gerealiseerd: zogenaamde pakhuizen in het voormalige kantoorpand en nieuwe woningen met bijzondere plattegronden. De realisatie van de tweede fase van het plan is inmiddels gestart.

05-2196-bedauxdebrouwer 02-2196-bedauxdebrouwer