The Next Step Program

Well Living Lab

Deelnemers / Deelnemers Editie IV
Delos & Sino Ocean Group
Peking
Superimpose Architecture
21/05/2021

Project

In het Shunyi-district van Beijing, China is een Laboratorium voor onderzoek naar de invloed van interieurs op welbevinden en gezondheid, gerealiseerd. Superimpose heeft met het ‘Well Living Lab’ een aanpasbaar gebouw ontworpen dat met vrij indeelbare vloeren en een draaibaar lab op het dak het onderzoek optimaal ondersteunt en zelf LEED- en WELL-gecertificeerd is.

Het Lab in Beijing is gerealiseerd ten behoeve van een Chinees-Amerikaanse samenwerking tussen Delos, Mayo Clinic en Sino Ocean Group. Deze samenwerking brengt wetenschappelijk onderzoek naar gebouwen, gedrag en gezondheid bij elkaar. Het onderzoek is gericht op de invloed die kantoor- en woonomgevingen hebben op gezondheid, welzijn, comfort en prestaties van mensen, teneinde ‘gezondere interieurs’ te bereiken.

Impact

De opgave voor Superimpose was om een flexibel aanpasbare en optimale onderzoeks-omgeving te creëren. Tevens was de opdracht om low-tech oplossingen toe te passen en een gebouw te ontwerpen dat een uitmuntende WELL- en LEED-certificatie krijgt. Om voor experimenten telkens andere omgevingen en omstandigheden te kunnen nabootsen en de inval van zonlicht te optimaliseren, moesten open en telkens opnieuw indeelbare vloeren worden gerealiseerd. Daartoe heeft Superimpose de gebouwkern en beide vluchttrappen aan de noordkant van het gebouw geplaatst. De anders vaak donkere vluchttrappen zijn zo de architectonische blikvangers van het gebouw en stimuleren het gebruik van de trap ter bevordering van de gezondheid en sociale interactie van de gebruikers.

Op het dak is een draaibaar laboratorium gemaakt, dat steeds naar de gewenste lichtomstandigheden voor de verschillende testen kan worden gedraaid. De trappartijen, het roterende laboratorium op het dak en een riante luifel zijn ontworpen als zelfstandige elementen en drukken samen een ‘plug-in’-concept uit.

De gebouwkern brengt installatieruimten, schachten en wasruimten – met binnenvallend daglicht – bij elkaar. De lift heeft Superimpose verdekt gesitueerd, om het gebruik ervan te ontmoedigen.

Superimpose heeft de gevel van het gebouw ontworpen als een cassettesysteem om aanpasbaarheid te combineren met een sterk en herkenbaar architectonisch voorkomen, dat past in de industriële context van het district Shunyi. In deze gevelcassettes zijn binnen-zonwering, buitenzonwering en elektrochroom glas; dynamisch schakelbaar glas dat zonwering en glaskleur geïntegreerd.

De grote luifel bij de entree vormt een uitnodigend gebaar en sluit direct aan op de buitentrap. De luifel biedt beschutting, maar laat daglicht door voor de ruimten op de begane grond. Naast het draaibare laboratorium is op het dak ook een kweektuin gerealiseerd; deze levert producten voor de maaltijden en moet het gevoel van betrokkenheid bevorderen.

Creatief Ondernemerschap

Superimpose gelooft niet in het eigenwijs vasthouden aan een bepaalde ontwerpstijl; in plaats daarvan zoekt de studio naar innovatieve en creatieve strategieën als antwoord op de specifieke ontwerpvraagstukken om zo projecten te creëren die een indrukwekkend resultaat zijn vanuit hun functionaliteit, duurzaamheid, innovatie en hoogwaardigheid. Wij denken mee met onze cliënten om zo tot verbeterde uitgangspunten te komen.

De naam ‘Superimpose’ reflecteert het interne ontwerpproces en onze bureaufilosofie: Wij analyseren de bestaande context grondig om zodoende tot ontwerpen te komen die de kwaliteiten of het potentieel van de context respecteren, verbeteren, aanvullen, recyclen en benutten. Wij hebben als algemeen doel om projecten te creëren die bijdragen aan leefbare omgeving voor toekomstige generaties en hechten daarom waarde aan revitalisering, duurzaamheid en circulariteit. Superimpose ontwerpt met de gebruiker in gedachte; De menselijke schaal en de bruikbaarheid zijn hierbij een uitgangspunten.

Wij selecteren onze werknemers gebaseerd op diversiteit om ons zo te laten inspireren door verschillende perspectieven en invalshoeken. Voor ons is design niet het werk van één enkel individu. Wij ontwerpen door naar elkaar te luisteren en houden regelmatig ‘Idea Farms’ om kennis uit te wisselen tussen onze internationale studio’s.

Samenwerking is een vitaal deel van onze mentaliteit om zo onze ontwerpen meer ‘compleet’ te maken. Naast onze samenwerking met lokale ontwerpbureaus en de gebruikelijke consultants, hebben wij in het verleden hebben wij samengewerkt met experts op het gebied van duurzaamheid, filmproducenten, visuele artiesten, fotografen, houtbewerkers, meubelmakers, etc.