The Next Step Program

VisiteKAART

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Gemeente Leiden
Leiden
NOV'82 Architecten
10/25/2017

Het project VisitieKAART van NOV’82 Architecten laat zien dat architecten meer kunnen dan gebouwen ontwerpen. Dit plan voor een tijdelijke inrichting van het Stationsplein in Leiden geeft het plein een opvallende, speelse en functionele inrichting. Bovendien vervult het andere functies: het is een onderdeel van de city marketing van de stad Leiden, het geeft informatie over de historie en bezienswaardigheden van de stad én het helpt bij de navigatie door het Leidse stadscentrum. Hierbij speelt de aan het plan gekoppelde bezoekerswebsite nov82.nl/vk een grote rol. Ook de website werd door het architectenbureau ontwikkeld en in samenwerking met de gemeente Leiden inhoudelijk ingevuld.

Begin 2017 won NOV’82 Architecten de prijsvraag die de gemeente Leiden uitschreef voor een nieuwe inrichting van het Stationsplein. In het najaar van 2017 werd het project gerealiseerd en sindsdien is het Stationsplein een grote plattegrond van de binnenstad rijker. Het plan is in oktober 2017 geopend door wethouder Paul Laudy.

De tijdelijke invulling VisiteKAART laat een grote plattegrond van de binnenstad van Leiden zien, gecombineerd met een bezoekerswebsite. De nieuwe inrichting van het plein geeft de plek een aantrekkelijk voorkomen; het plein wordt geactiveerd. De plattegrond staat symbool voor het vinden van je weg. De website geeft mensen de kans hun route in de stad uit te stippelen. Daarnaast kunnen mensen hun bezoek aan Leiden via de website voorbereiden.

De plattegrond van de oude Binnenstad van Leiden is zeer aantrekkelijk. De plattegrond vertelt het verhaal van de rijke historie van de stad, de vormen van de oude vesting zijn meeslepend. Lopen over een miniatuur stad is leerzaam en herkenbaar; letterlijk een stad van ontdekkingen, passend bij de identiteit van de stad.

De basis van de visiteKAART bestaat uit de bouwblokken en het water dat zich in de historische binnenstad van Leiden bevindt. Deze bouwblokken en waterstructuren zijn op de bestaande bestrating geverfd met wegenverf in diverse kleuren en grijstinten. Het water heeft om meer onderscheid te creëren een structuur gekregen.

Verspreid over de kaart zijn bijzondere gebouwen vormgegeven als driedimensionale objecten, die gebruikt worden om op te zitten, te spelen en als informatievoorziening. Dit zijn o.a. de Pieterskerk, de Hooglandse kerk en de Waag. Het vele groen dat de binnenstad rijk is komt in de plattegrond terug als echt groen: de singelparken zijn ontworpen als plantenbakken. De vormgeving van deze plantenbakken volgt uit de vorm van de parken die zich in de historische plattegrond van Leiden bevinden. Aan de rand van de plattegrond staat een grote windroos. Deze geeft niet alleen de windrichtingen weer, maar dient ook als uitzichtpunt. Men kan hiervan op hoogte de plattegrond bekijken om zo een overzicht te hebben over de stad.
De aan het plan gekoppelde website, www.nov82.nl/vk, bevat informatie over de stad Leiden en haar bezienswaardigheden. De hotspots in de stad, zoals de Burcht, diverse hofjes en het Stadhuis, hebben in de plattegrond een QR code gekregen die gescand kan worden. Ter plekke kan men zo meer informatie over de hotspot krijgen. In totaal zijn er een kleine vijftig QR codes die gescand kunnen worden.

De plattegrond op het Stationsplein geeft de bezoeker al bij aankomst een beeld van de stad. Wanneer hij klaar is met zijn bezoek heeft hij nog een laatste keer de kans om de stad te overzien en na te gaan waar hij is geweest.