The Next Step Program

Uitbreiding verbindt binnen en buiten

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Particulier
de Zilk
derksen|windt architecten
03/02/2017

Voor de uitbreiding van deze woning in de bollenstreek van Nederland maakte derksen|windt architecten een ontwerp gebaseerd is op het beleven van de overgang tussen binnen en buiten. Het oude huis, het binnen, en de tuin met de er achter liggende bollenvelden, het buiten, worden verbonden door een markante en scherp gedetailleerde uitbreiding.

In de bollenstreek liggen meerdere monumentale woningen die ooit de basis waren voor de bollenschuren die daar achter stonden en de velden die hier weer achter lagen. Door de moderne bloementeelt zijn de oude schuren niet langer nodig en ‘resteren’ er mooie woningen met een grote tuin. De opdrachtgevers vroegen derksen|windt architecten een uitbreiding te ontwerpen aan de achterzijde van het huis met uitzicht op de buitenruimte. De architecten hebben deze wens als basis genomen en dit tot in het positief uiterste doorgevoerd.

Alles in het ontwerp draait om de beleving van de opdrachtgevers en hun connectie met buiten. Vanaf het binnengaan van de woning in het bestaande woonhuis ontstaan er bij iedere stap die men verder gaat naar en door de uitbreiding steeds verschillende zichten op de tuin. De verdeling tussen openingen en wanden is een zorgvuldig compositie, waarbij alles volgens verhoudingen tot elkaar is ontworpen. Zo zijn er bijvoorbeeld wanden ietwat dikker uitgevoerd dan constructief nodig om de gewenste harmonie en doorkijken te bereiken. Deels volgens het gedachtegoed van de inspirerende architect en theoreticus Dom Hans van der Laan.

De aansluitingen en de details zijn met zorg ontworpen en uitgewerkt, wat zeer belangrijk is voor de verfijning in het ontwerp. Zo is het dak geconstrueerd en uitgevoerd met geprefabriceerd gelamineerd hout (KLH) met daarop de isolatie en een groen dak. Door het gebruik van deze opbouw is de dakrand minimaal in hoogte en daarmee elegant in aanzicht. Tevens is het zo mogelijk om de fraaie, blank gelakte, eikenhouten kozijnen bijna direct aan te sluiten op het plafond.

Ook de overige aansluitingen van de kozijnen zijn voorbeelden van de uitwerking. In twee hoeken staat enkel een houten stijl en gaat het glas bijna moeiteloos de hoek om, terwijl in andere hoeken precies een stuk wand is geplaatst. Zo worden de gewenste oriëntatie en verhoudingen bereikt.