Sorry, your browser does not support inline SVG.

Matryoshka House

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Particulier
Rotterdam
Makina i.s.m. Shift architecture urbanism
12/04/2017

Matryoshka House realiseert twee high end appartementen in een vooroorlogs pand in de Rotterdamse binnenstad door het radicaal te openen. De vorige eigenaar verhuurde het gehele pand als een illegaal werkhotel en liet het in een erbarmelijke staat achter. Geïrriteerd door de overlast en het verval van de woning besloot een buurtbewoner het pand te kopen en gaf Makina i.s.m. Shift architecture urbanism de opdracht voor een ‘extreme makeover’.

Matryoshka House from Makina on Vimeo.

Het huis is van binnen volledig gestript en de achtergevel is in zijn totaliteit vervangen. Delen van de vloeren zijn verwijderd om dubbelhoge woonruimtes te creëren. De private vertrekken zijn als het ware opgehangen in de grote woonruimtes, waardoor het matryoshka effect van ‘een huis in een huis’ wordt bereikt.

Het benedenappartement heeft zowel aan de voor- als de achterzijde een dubbelhoge woonruimte. De slaapvertrekken zweven als een los volume in het midden van de woning. De twee vides aan de gevels voorzien de woonruimte in het souterrain van daglicht over de volledige diepte van 14 meter.

Het bovenappartement is de inverse van de benedenwoning. Hier bevinden zich de slaapkamers, in plaats van de vides, aan de gevels, waardoor een spectaculaire dubbelhoge ruimte ontstaat in het centrum van de woning. Door een lichtstraat in de nok van het dak wordt de gehele ruimte van onverwacht veel daglicht voorzien.

De historische gevel aan de straatzijde is in zijn oude glorie hersteld. De achtergevel is volledig vervangen door een glazen gevel die is ingeklemd in een gegalvaniseerd stalen portaalconstructie, die de stabiliteit van het gehele pand verzorgd. Een grote schuipui en drie verdiepingshoge openslaande deuren maken het mogelijk de woonruimte compleet te openen richting het binnenhof.

Centraal in elk appartement bevind zich een met gegalvaniseerd metaal bekleed volume waarin trappen, toiletten, opslag en keukenapparatuur is opgenomen. Een zwevend keukeneiland, volledig bekleed met witte tegels vormt het hart van elke woning.

Het interieur van de woningen vormt een dialoog tussen oud en nieuw, hedendaags en traditioneel, gepolijst en ruw, afgewerkt en onafgewerkt. Waar mogelijk zijn originele details van de woning bewaard of teruggebracht. De bakstenen wanden en de houten dakconstructie zijn in het zicht gelaten, glas in lood ramen zijn hersteld en teruggeplaatst in het interieur van de woning. Warme materialen en kleuren compenseren meer industriële materialen als het reflectieve metaal, ruwe beton en zwarte staal.

Close search