Sorry, your browser does not support inline SVG.

Villa Schoorl

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Particulier
Schoorl
studio PROTOTYPE
2015

Schoorl ligt aan de voet van een van de mooiste duingebieden van het land, een surrealistisch duinlandschap van rust, uitzicht & natuur. Te midden van dit prachtige duinlandschap verrees een donker silhouet, een eigenzinnige interpretatie van een West-Friese schuur als moderne family barn. Het uitgebreide woonprogramma is vertaald naar een schakering van volumes binnen een ruimtelijke enveloppe dat gebaseerd is op het silhouet van een typisch huis.

Deze volumes variëren in grootte en vorm, waarbinnen lichte, donkere, open en besloten woonruimten elkaar op intrigerende wijze afwisselen. Binnen deze besloten ruimten worden alle ondersteunende functies als berging, techniek toilet en garderobe gefaciliteerd. Tussen de donkere volumes is een open ruimte gecreëerd die van binnen naar buiten doorloopt in de vorm van een grote open veranda. De kopzijde van huis manifesteert zich groots en massief richting het open landschap. Het materiaalprincipe gaat uit van een antraciet metalenhuid, een combinatie van geprofileerde geanodiseerde aluminium gevel- en dakplaat. De massieve kopgevel is voorzien van massieve naadloze staalplaat, welke is voorzien van een speciale coating welke doorontwikkeld is i.s.m. Dunia coatings. Aan de binnenzijde is het materiaalconcept afgestemd op licht en beleving, vaste en losse interieurelementen vormen een naadloze overgang tussen gebouw & interieur waardoor het geheel aanvoelt als een ruimtelijke puzzel van tijdloze materialen en sferen met duidelijke aanwezige contrasten.

In de rol van ambitieuze bouwheer heeft studio PROTOTYPE de bouw opgeknipt volgens Zwitsers model. Verschillende onderaannemers en leveranciers zijn door de directie voerende architecten zelf gecontracteerd en aangestuurd. Dit leidde tot een hogere kwaliteit tegen een betere prijs en gaat in tegen de tendens waarin architecten een steeds beperktere rol krijgen toebedeeld binnen het bouwproces, door verantwoordelijkheid en kennis te vergroten is er terrein terug te winnen volgens studio PROTOTYPE.

Close search