The Next Step Program

Villa Harnaschpolder

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Particulier
Delft
Station-D Architects

Een moderne woning met een hoge standaard in duurzaamheid en wooncomfort, dat waren de voornaamste wensen voor het ontwerp van Villa Harnaschpolder. Innovatieve klimaatinstallaties en hoge isolatiewaarden vertegenwoordigen deze duurzame uitgangspunten. Het woongenot wordt versterkt door versmelting van licht en ruimte. In het hart van de villa komt veel natuurlijk daglicht binnen via het centrale daklicht boven de glazen kern. Deze kern is voorzien van een industriële design trap, als ware eye-catcher in het midden van de woning.

Het stucwerk is uitgevoerd als aaneengesloten band welke om de woning heen grijpt. Tussen deze banden is de gevel bekleed met verticale houten gevelbekleding, wat voor een warm contrast zorgt. Om de gevelvlakken niet te doorbreken is gekozen voor een inpandig regenwaterafvoersysteem. Rondom de villa is een grindkoffer aangebracht met grijs Ardenner split.

Terwijl het noorden een gesloten karakter heeft, opent de villa zich juist aan de zuidelijke tuinzijde. De glaspartij van maaiveld tot dakrand trekt het buitengevoel naar binnen. De vide boven de eetkamer verbindt op haar beurt de beneden- en bovenverdieping. Zo kan optimaal van de zon geprofiteerd worden. Om opwarming gedurende de zomermaanden tegen te gaan, zijn alle zuidelijke glasoppervlakten voorzien van ingebouwde screens.

Het interieur van Villa Harnaschpolder kenmerkt zich door veel licht en een eenvoud in vier heldere, contrasterende materialen: wit stucwerk, gevlinderd beton, zwart staal en blank hout. Deze materialen en kleurtinten zijn ook terug te vinden in het exterieur van de woning.

De keuken, eethoek en woonkamer bevinden zich allen in één enkele ruimte, en waarborgen zo de open structuur van de plattegrond. Transparante wanden rondom de centrale kern zorgen voor een continuïteit aan dynamiek: beweging op de trap, visuele interactie tussen de verdiepingen en het schaduwspel van de zon.