The Next Step Program

Lakfabriek kvl-terrein Oisterwijk

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Nico de Bont TBI en BOEi
Oisterwijk
Wenink Holtkamp Architecten

De Lakfabriek op het KVL-terrein in Oisterwijk is door Wenink Holtkamp Architecten in opdracht van BOEi en Nico de Bont TBI herbestemd en herbergt in haar nieuwe functie 25 loftwoningen.

De in 1925 door architect A. Benoit ontworpen Lakfabriek wordt gekenmerkt door een eenduidige baksteenarchitectuur waarbij de strakke verdeling van de gevelopeningen een ritmisch gevelbeeld oplevert. Aan de binnenzijde zorgt een betonnen structuur van kolommen voor een relatief grote vrijheid in de plattegronden.

Het waarborgen van het authentieke industriële karakter van het voormalig fabrieksgebouw is één van de uitgangspunten bij de herbestemming. Dit is onder andere terug te zien aan de binnenzijde van de Lakfabriek, waar de bestaande constructie zoveel mogelijk in het zicht wordt gelaten. Ook in de gevel is hier veel zorg aan besteed. Kenmerkend zijn de nieuwe aluminium kozijnen. Deze worden uitgevoerd met een klassieke profilering en roedeverdeling, in overeenstemming met de oorspronkelijke stalen kozijnen. In het pand zullen drie type woningen komen; studio’s, appartementen en grond- gebonden woningen.

Dakopbouw

Door middel van een terugliggende moderne glazen toevoeging op het dak is een extra bouwlaag gecreëerd. De architectuur van de opbouw onderscheidt zich duidelijk in taal en materialisering ten opzichte van de bestaande architectuur, maar voegt zich tegelijkertijd op een vanzelfsprekende wijze binnen het geheel. Doordat de toevoeging terug ligt van de bestaande gevel wordt op natuurlijke wijze buitenruimte gegenereerd.

Woningen ontworpen in co-creatie

Wat de ontwikkeling uniek maakt is dat de indeling van elke woning afzonderlijk is vormgegeven door de bewoners zelf, veelal begeleid door Wenink Holtkamp Architecten. Door dit concept is het er een veelzijdig scala aan woningtypes ontwikkeld. De woning als een maatpak voor de toekomstige bewoners