The Next Step Program

Villa Khanewade

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Particulier
Almere
Boeijenjong Architecten
11/01/2017

Op een opgespoten schiereiland aan de Noorderplassen West in Almere kreeg Boeijenjong Architecten de kans om een bijzondere villa te ontwerpen. Een grote familiewoning voor een Afghaans gezin, waarin verschillende Arabische invloeden verweven zijn met de traditionele Nederlandse bouwmethode. Uniek aan dit ontwerpproces was het verwezenlijken van de specifieke, continu veranderende wensen en idealen van de opdrachtgever en het inpassen van de Afghaanse identiteit waardoor de familie het gevoel heeft echt thuis te komen.

Het kubistische volume varieert in diepte en vorm en volgt zo de contouren van het kavel. De woning bevat een statige verticale glaspartij aan de straatzijde en een horizontale geleding aan de waterzijde, met verschillende terrassen gericht op het prachtige natuurgebied. De witte horizontale details, betonbanden en blank gelakte overhoekse kozijnen doorbreken het massieve woestijnzandkleurige metselwerk.

Het interieur van de villa vouwt zich rondom de eetkamer, de centrale plek in het huis. De vide met wulpse trap in de woonkamer vormt het verbindende element tussen de verschillende verdiepingen.