Sorry, your browser does not support inline SVG.

Woonhuis Rietveld

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Particulier
Delft
Vakwerk architecten
1/05/2017

Waarde toevoegen aan de binnenstad

Een eigen woonhuis bouwen is doorgaans een unieke kans, zeker wanneer het gaat om nieuwbouw aan een historische gracht in Delft. Met een berg aan ideeën en wensen zijn we gestart met een bijzondere ontwikkeling die, achteraf gezien, het meeste weg heeft van een DBFMO project. Het samenbrengen van alle verantwoordelijkheden, rollen en taken binnen het project heeft voor ons geleid tot een woonhuis dat ruim binnen budget en in een korte periode is gerealiseerd met hoge kwaliteit in ruimte en materiaalgebruik.

En wat komt daar allemaal bij kijken: het realiseren van een nieuwe woning in een oude stad gebeurt doorgaans volgens strikte regels. Door de regels te volgen en hiervoor creatieve oplossingen te bedenken heeft onze ontwikkeling van een rotte kies in de binnenstad een nieuwe parel gemaakt. Met ruimtelijke impact voor ons, maar zeker ook voor alle omwonenden.

Integraliteit door het zelf te doen

Door alle aspecten van het ontwerp en bouwproces in eigen hand te nemen ontstond voor ons de grootst mogelijke controle op het eindresultaat en daarbij ook tevens de mogelijkheid om bij te sturen. Het vinden van allerlei oplossingen voor eenvoudige en complexe opgaven binnen het plan heeft geleid tot een bijzonder eindresultaat. Zo bleek een grote betonnen bak als kelder de ideale manier om de woning te funderen. Als een drijvend huis op het droge betaalden we voor een basement en kregen we daarvoor een slaapverdieping cadeau.

Door de constructie van de woning in hout uit te voeren was een grote overspanning in het woongedeelte op een eenvoudige wijze mogelijk. De massief houten wand- en dakpanelen hebben een stolp-achtige opzet waarbij het hout direct de afwerking is. Deuren en ramen zijn letterlijk uit hetzelfde hout gesneden en vormen zo samen een geheel. De niveauverschillen in de vloer op de kelderbak zorgen voor natuurlijke scheidingen van functies in de open leefruimte; koken, werken, relaxen, biljarten en drummen gebeurt zo onder een dak, maar wel in afzonderlijke zones. Vanuit de leefruimte biedt de enorme schuifpui een uniek venster op de binnenstad van Delft en de eigen tuin. De ruimte is door zijn royale opzet flexibel en veranderd in gebruik als wij of de kinderen dat wensen.

Hedendaags wonen aan het straatje van Vermeer

De integrale ontwerpoplossingen hebben het mogelijk gemaakt om meer kwaliteit te realiseren voor het budget dat we beschikbaar hadden. Het verdelen van het bouwproject in verschillende percelen maakte het mogelijk om steeds de beste verhouding tussen kwaliteit en prijs te bereiken. Hierdoor kon tijdens het werk tijdig worden gestuurd op meevallers en tegenvallers. Voorbeeld van een geslaagde inkoop is de keuze van de houten gevelbekleding. Aan de buitenzijde is onbehandeld Padoek toegepast. Door de houten delen afwisselend vlak en naar voren te laten steken ontstaat een ritme in de gevel met een fraaie, veranderende schaduwwerking. De verkleuring van het hout laat onze woning op een haast vanzelfsprekende wijze in de bestaande omgeving voegen en doet vanaf de gracht geloven dat hij er al sinds de tijd van Johannes Vermeer staat.

Close search