The Next Step Program

Koffiehuis de Goede Morgen

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Camping de Tachtig Morgen
Vinkeveen
BLOC7 architecten

Het vervallen boerderijtje op het terrein van camping de Tachtig Morgen was een geliefde ontmoetingsplek voor de mensen van de camping en uit de buurt. Na jarenlang verval was de oude boerderij helaas niet meer te redden. De eigenaren van de camping besloten om de boerderij te slopen en een nieuwe ontmoetingsplek te bouwen op het lege grasveld naast de oude boerderij, waar de dagbesteding die werkzaam is op het terrein, de bediening kon verzorgen.

Het nieuwe koffiehuis is een huiskamer geworden voor de camping en heeft een warm en open karakter. De knik in de vorm van het koffiehuis creëert een besloten plein voor het paviljoen en geeft het interieur een mooi uitzicht op het nabije water. De constructie van het koffiehuis bestaat uit een serie houten portalen. De achterwand heeft tussen de houten kolommen een levendige kastenwand, gevuld met persoonlijke artefacten, planten en foto’s. Aan de voorkant opent het paviljoen zich naar de omgeving met grote glasvlakken. Het uitkragende dak weert in de zomer het zonlicht en laat in de winter het licht toe en zorgt zo voor natuurlijke opwarming en een prettig binnenklimaat.

De historische gevels van de vervallen boerderij zijn deels behouden, als herinnering aan het verleden en als begrenzing van een nieuwe buitenplaats. In deze ruïne staat nu een grote hoekbank van gegoten beton met houten afwerking waar mensen in de zomer rond een vuur kunnen zitten en BBQ-en. De overkapping naast de hoekbank biedt een droge plek om samen buiten te eten of een optreden te geven voor de buurt.

Het koffiehuis is een verbindende schakel geworden tussen de vaste gebruikers, de bezoekers en de passanten van de Vinkeveense plassen. De enthousiaste dagbesteding heeft hierin een prominente rol gekregen, en werkt vanuit een grote, open keuken.