Sorry, your browser does not support inline SVG.

Villa Breda

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Sjoerd Niehof
Breda
lab-R | architectenbureau
17/09/2018

ONDERWERP

De wens van de opdrachtgever was een strak vormgegeven woning met uitzicht op de tuin.

CONCEPT

Het ontwerp is gebaseerd op een eenvoudig 3D-model dat de opdrachtgever zelf heeft getekend. Kenmerken die uit dit model zijn behouden waren een monumentale entree die een echte eyecatcher moest worden en uitstekende dakranden die een lijnenspel om het volume vormen. Het ruimtelijke volume en de materialisering zijn geheel opnieuw ontworpen waarbij de kenmerken uit het 3D-model zijn geïntegreerd. Het motto Samen Waarmaken komt hiermee duidelijk tot uiting in dit ontwerp.

UITWERKING

De hoofdvorm van de woning is een L. Hiervoor is gekozen om het woongedeelte optimaal te laten profiteren van zonlicht en zicht op de tuin. Bovendien geeft dit privacy aan de straatzijde. Door de lange poot van de L te laten doorsteken is er een monumentale entree gerealiseerd met een ruime trapopgang. Bovenaan de trap bevind zich een lichte gang met zicht op de tuin waaraan de slaap- en badkamers liggen. De slaapkamers zijn gericht op het noordwesten waardoor deze in de zomer koel blijven. Op het dak zijn zonnepanelen voorzien. De korte poot van de L waarin zich een grote werkruimte bevind is middels een carport verbonden met de lange poot waardoor een ruimtelijke doorkijk ontstaat. De gevels worden uitgevoerd in stucwerk afgewisseld met houten geveldelen die het lijnenspel van de uitstekende randen benadrukken. Dit zorgt ervoor dat de woning van alle kanten ruimtelijk interessante vormen aanneemt.

Close search