Sorry, your browser does not support inline SVG.

Startup Village

Deelnemers / Deelnemers Editie III
UVA Holding
Amsterdam
Julius Taminiau Architects
30/06/2017

Mij leek de container de perfecte kantoorruimte voor een startup, ik zag het als een metafoor voor een garage waar vele grote bedrijven als startup zijn begonnen (Apple, Google, Microsoft etc). En als je nou al deze “garages” naast elkaar zet kunnen de startups elkaar inspireren, kennis uitwisselen en (cross-sectoraal) samenwerken. Het idee van een startup dorp was geboren.

Daarna ben ik het idee aan verschillende startup organisaties gaan pitchen. Science Park was meteen geïnteresseerd en zo is het project in sneltreinvaart verlopen.

Uniek aan Startup Village is dat het idee, initiatief, ontwerp en de uitwerking is gedaan door Julius Taminiau Architecten. Deze aanpak maakte het mogelijk om met beperkte kosten en in een zeer korte tijd aan een dringende behoefte te beantwoorden en een bijzondere plek in Amsterdam te realiseren.

De containers zijn geplaatst rondom een groot publiek multifunctioneel plein. Hier zijn publieke gebouwen zoals een Co-working Space en een grote Event Space, waar lezingen, netwerkborrels, maar ook (muziek)optredens, filmavonden kunnen worden georganiseerd. De afmetingen van de geupcyclede containers – 2,5 bij 6 meter (kleine 20ft container) – zijn perfect voor kleine start-ups en bieden een eigen afsluitbare én betaalbare ruimte waar 3 personen kunnen werken. Er zijn ook grotere ruimtes van 5 bij 6 meter (6 personen) en zelfs 5 bij 12 meter (14 personen). De “low-cost” en “low-energy” zeecontainers zorgen voor een vrije sfeer waar startups zich snel zullen thuis voelen en mogelijkheden bieden om te kunnen groeien en ontwikkelen. Mochten de startups bijvoorbeeld behoefte hebben aan meer ruimte dan kunnen ze binnenplans verhuizen naar grotere geschakelde containers.

Doordat de containers losse opzichzelfstaande constructieve elementen zijn kunnen ze op verschillende manieren worden gestapeld en geschakeld, waardoor een spannend ruimtelijk en architectonisch geheel wordt gevormd. Daarnaast hebben de containers een veel hoger dan gebruikelijk raamoppervlak- vloeroppervlak- verhouding en bevindt het verkeersoppervlak zich buiten af en is alles dus meer gefocust op het gemeenschappelijke buitenleven binnen het dorp.

Het project zal van tijdelijke duur zijn. Na 10 jaar kunnen de containers ergens anders worden geplaatst. We hebben uit duurzaamheidsoverwegingen geprobeerd om de footprint zo klein mogelijk te houden. Alles kan naderhand gemakkelijk worden hergebruikt. De containers kunnen worden hergebruikt, maar ook de fundering (geen heipalen maar betonplaten) kan gemakkelijk uit elkaar worden gehaald en hergebruikt. Dit is niet alleen mooi uit duurzaamheidsoverwegingen maar ook financieel interessant omdat er een hoge restwaarde zal zijn. Voor de gemeente is het interessant om de grond voor 5 tot 10 jaar aan ons te verhuren omdat wij een desolaat gebied levendig gaan maken en dus ook interessanter voor toekomstige ontwikkelaars.

Close search