The Next Step Program

Verbouwing monumentaal woonhuis Amsterdam

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Particulier
Amsterdam
Jasper Grool · Architect
06/08/2017

De woning is zo georganiseerd dat alle ruimtes optimaal licht krijgen. De leefkeuken en leefruimte benutten alle ramen, en op zolder hebben alle ruimtes bijzondere ramen waardoor het daglicht op meerdere plekken de woning binnenkomt. Een nieuwe dakkapel zorgt voor licht in het trappenhuis en het toilet en komt door de open trap in de leefruimte. Het terras heeft ramen naar beide kamers en de overloop, waardoor de hele etage optimaal licht voelt.

Verbinding.

Enkele ingrepen hebben ervoor gezorgd dat alle ruimtes met elkaar in verbinding staan. De trap is deels open, waardoor de leefruimte en zolderetage met elkaar in contact staan. Op de zolder is de overloop een plek die alle plekken verbindt en van alle kanten daglicht toelaat. De slaapkamer staat via een nieuw raam in contact met het terras, de voorkamer via het terras met de slaapkamer, en de badkamer staat in open verbinding met de voorkamer.

Eigentijds in de historische stad.

De woning is modern afgewerkt waarbij de details zorgen voor rust en tevens een sterke verbinding met de historische binnenstad. De ramen hebben geen lijsten of vensterbanken en vormen duidelijke openingen in de muur tussen de woning en de stad. Overal waar je je in de woning begeeft heb je zicht op het karakteristieke pleintje, de gracht, het daklandschap of andere oude woningen.