Sorry, your browser does not support inline SVG.

Patio Huis

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Prive
Velp
Bloot Architecture
01/07/2017

In Velp, aan de rand van het natuurgebied Nationaal Park Veluwezoom, is een vervallen jaren 50 villa duurzaam gerenoveerd en uitgebreid met een moderne uitbouw.

Het huis is ontdaan van de vele kleine kamers en is gereduceerd tot een aantal heldere ruimtes en voorzien van een betonnen uitbreiding met patio. De verschillende ruimtes staan in open verbinding met elkaar, maar behouden desondanks hun eigen intieme sfeer.

Door het toevoegen van de patio tussen het bestaande huis en de uitbreiding aan de voorzijde, het minimale gebruik van scheidingswanden en het vergroten van ramen en doorgangen in de bestaande gevel, wordt er gezorgd voor een optimale toetreding van daglicht en zichtlijnen tussen de verschillende binnen- en buitenruimtes, waardoor de verschillende ruimtes vloeiend in elkaar over lopen. Het ontwerp draagt door de manier van detaillering, de aansluiting van nieuw op bestaand en door de nieuwe sequentie van buiten- en binnenruimtes bij aan een vrije en in het geval van deze opdrachtgevers meditatieve wijze van leven.

De betonnen band in de gevel van het oorspronkelijke huis behoudt zijn karakteristieke bepaling in het huis. Gelijk aan de onderzijde van deze bestaande band, loopt de onderzijde van het nieuwe (groen bezaaide) betonnen dak van de uitbreiding. De bestaande band heeft slechts een hoogte van 2,3 meter van vloer tot onderkant balk. Om meer hoogte te creëren is de uitbreiding voor een gedeelte in de grond geplaatst, zodat dat de uitbreiding verzonken ligt in de tuin en zich op een natuurlijke manier nestelt in de omgeving. Het niveauverschil brengt speelsheid in het huis; je kunt op de betonnen rand van de uitbreiding half in de tuin en half binnen zitten en het zorgt ook voor een subtiele afscheiding tussen de ruimtes.

Het bestaande huis is geïsoleerd en alle nieuwe onderdelen zijn van hoogwaardig isolerende kwaliteit. In het gehele huis ligt vloerverwarming en het huis is voorzien van een warmtepomp. De benodigde energie voor de opwarming en elektriciteit wordt geleverd door zonnepanelen op het dak. Dit alles maakt van het huis een 0-energie woning.

Close search