The Next Step Program

Tuinstudio

Deelnemers / Deelnemers Editie IV
Particulier
Bergen (N-H)
Studio Abacaxi
25/07/2021

Project

Twee creatief ondernemers hadden de wens een werkstudio met gastenverblijf in hun tuin te hebben. Deze wens werd tijdens het project extra urgent door corona en twee kleine kinderen in huis. Zo is een multifunctionele studio ontstaan met twee aparte studio ruimtes, een keuken, badkamer en een slaapzolder, waarbij optimaal gebruik is gemaakt van de beperkte ruimte. De houten materialisatie, waarbij het interieur is geïntegreerd, en de installaties gericht op een (bijna) autarkische toekomst maken het een duurzaam en holistisch geheel.

Impact

Studio Abacaxi heeft als doel omgevingen te creëren, waarin mensen kunnen verbinden en ontmoeten. Dit kan met andere mensen zijn, maar ook met de natuur of hun innerlijke zelf. De Tuinstudio is een voorbeeld van een plek waar al deze ontmoetingen plaatsvinden en draagt daardoor bij aan het welzijn en de gezondheid van de gebruikers (Good Health & Well-being). Door de kleine schaal en multi-functionaliteit is het daarnaast een voorbeeldproject voor duurzame woon-werk oplossingen (Sustainable Cities & Communities), waar Studio Abacaxi graag verder onderzoek naar doet en initiatief in neemt. En door toekomstgericht met de installaties om te gaan (voorbereidingen getroffen voor zonnepanelen en de mogelijkheid het gehele systeem hier aan te koppelen, met o.a. een watergedragen vloerverwarming) is het in het project mogelijk geworden om met een laag installatie budget toch voor te bereiden op een (bijna) autarkische toekomst (Climate Action). De urgentie hiervan is afgelopen week alleen maar duidelijker geworden en wij streven naar een zo schuldeloos mogelijk toekomstig gebruik van de aarde.

Creatief Ondernemerschap

Studio Abacaxi heeft als doel bij elk project iets nieuws te leren, waarbij verschillende onderdelen van het creatief ondernemerschap aan de orde komen. Of het nu om acquisitie, projectleiding of detaillering gaat: juist de dynamiek van het vakgebied spreekt aan. Einddoel van de projecten is altijd een trotse opdrachtgever, maar de weg daar naartoe is het interessantst. Creatief ondernemerschap heeft dan ook veel te maken met kansen zien en er vervolgens voor te gaan en soms voor te vechten, zonder risico’s uit het oog te verliezen. Ambities van Studio Abacaxi zijn dan ook: waardevolle plekken creëren voor gebruiker en omgeving, waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt en een bepaalde artistieke vrijheid binnen het project zien te waarborgen. Samenwerkingen spelen hierbij een belangrijke rol en ook het financieel in stand houden van de onderneming is een belangrijk doel om ook in de toekomst nog impact te kunnen maken.