The Next Step Program

Gibbonpaviljoen ARTIS

Deelnemers / Deelnemers Editie IV
ARTIS Amsterdam
Amsterdam
ATELIERFRONT
01/03/2021

Project

ATELIERFRONT realiseerde op een prachtige locatie in ARTIS een binnenverblijf voor gibbons en een horeca punt aan een intiem plein. Het paviljoen past in de monumentale context van het park en bij de progressieve ideeën van ARTIS, waarin dierenwelzijn en duurzaamheid centraal staan. Het gebouw creëert een habitat voor deze mensapensoort, waar ze al hun natuurlijke gedrag vertonen.

Impact

Een ontwerp is het verhaal van de plek en de gebruikers. Plekken die voor mensen logisch en intuïtief te gebruiken zijn en daarmee comfort geven. Als een jas die zich perfect naar je lijf heeft gevormd. Met het gibbonpaviljoen hebben we een karaktervol bouwwerk willen maken. Een gebouw dat verrast en tegelijkertijd de vanzelfsprekendheid heeft van iets dat er altijd al was.
Het paviljoen voldoet aan de ambitieuze doelstellingen uit het masterplan ARTIS 2030 en is in gebruik CO2 neutraal. De modulaire constructie uit FSC Siberisch lariks is afgewerkt met een ecologische beits. De groene daken dragen bij aan biodiversiteit en opslag van regenwater. Door het te openen dak wordt natuurlijk geventileerd. In het verblijf zorgen planten voor een prettige leefomgeving voor de dieren, maar ook voor vage grenzen tussen binnen en buiten.
Architectuur heeft uiteraard vooral impact op het leven van de bewoner, en de directe omgeving waarin het staat. Maar het gebouw vertelt ook een groter verhaal: hoe kijken we naar de dieren. Hoe kijken we naar onszelf? Hoe gaan we om met onze planeet en al het leven.

Creatief Ondernemerschap

Voor creatief ondernemerschap staan voor ons een aantal dingen centraal: Lef, een open houding, kwaliteit leveren en een podium voor jezelf bouwen. Door echt iets toe te voegen kun je ook verwachten dat een opdrachtgever je fatsoenlijk betaalt voor je ideeën en dat is belangrijk voor de kwaliteit en continuïteit van de onderneming. Door veel samen te werken -binnen en buiten je bureau- leer je van elkaar en zorg je voor goede sfeer.
Daarbij hebben architecten door hun invloed in een project een behoorlijke verantwoordelijkheid. We kunnen onze invloed aanwenden door opdrachtgevers te helpen om de dingen te kiezen die meerwaarde creëren, niet alleen voor henzelf maar ook voor ‘grotere’ verhalen zoals duurzaamheid, sociale cohesie, en (natuur) inclusiviteit.