Sorry, your browser does not support inline SVG.

Tiny Holiday Home

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Particulier
Vinkeveen
Chris Collaris Architects ism i29 Interior Architects
10/10/2018

Op fietsafstand van Amsterdam staat midden in de natuur aan de Vinkeveense plassen een ‘tiny holiday house’. Het compacte vakantiehuis geeft aan de binnenzijde een open en ruimtelijke gevoel en biedt rondom zicht op de natuurlijke omgeving.

Het vakantiehuis is gesitueerd op een uiteinde van een langgerekt eilandje; de positionering is bepaald aan de hand van de uitzichten op het omringende water en de natuur, en de oriëntatie op de zon. De recreatiewoning is opgedeeld in vier rechthoekige volumes, die geschakeld rond een patio zijn gegroepeerd.

De vakantiewoning is ontworpen voor een gezin van vier personen. Op een netto grondoppervlak van 55 m2 is een woonkamer, een keuken annex eetkamer, drie slaapkamers, een badkamer, twee toiletten en een patio gerealiseerd.

Elke functie is ondergebracht in een ander volume; echter, door de open koppeling aan de binnenzijde ontstaat er een ruim leefgebied waarin alle functies in elkaar overgaan.

Aan de buitenkant creëren de diversiteit in grootte en de onderling verbonden positionering van de volumes een sculpturaal beeld. Vanuit elke hoek oogt het vakantiehuisje anders. Een minimalistisch ontwerp met onzichtbare dakranden en raamkozijnen die achter de houten gevel zijn gedetailleerd, versterken de sculpturale uitstraling.

Alle volumes zijn ontworpen met grote ramen of schuifpuien die volledig kunnen worden geopend, zodat interieur en buitenruimte optimaal in elkaar overgaan. Lange zichtlijnen die het buitenterras overschrijden, zorgen voor een visuele verbinding. Door grote schuifdeuren van de patio te openen zijn de volumes van de keuken en woonkamer fysiek verbonden.

In het interieur geven de afmetingen en plafondhoogtes van de verschillende volumes duidelijk de afzonderlijke gebieden en functies in het huis weer. Maatwerkmeubels en geïntegreerde kasten dragen bij aan de grafische kwaliteiten in het interieur.

Daarbij is gebruik gemaakt van eenvoudige materialen zoals natuurlijke eikenhouten panelen – of zwart gekleurde houten panelen als contrast met de gevel uit onbewerkt grenen. De vloer is uitgevoerd als een doorlopend gepolijst betonnen vlak.

Door interieuronderdelen te koppelen aan de architectuur en omgekeerd is een kwalitatief hoogwaardig project gerealiseerd, zonder dure materialen of technische bijzonderheden. In elk detail is gestreefd naar de efficiëntste ruimte-oplossing. Elk aspect is benaderd met het oog op een pure en harmonieuze ervaring.

Close search