Sorry, your browser does not support inline SVG.

3 Generatie Huis

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Families Oving / Van Oppen
Amsterdam
BETA office for architecture and the city
02/04/2018

Met het oog op de zorg tussen generaties, besluiten twee huishoudens uit één familie samen te bouwen. Terwijl het jongere gezin al in de stad woont, zijn de grootouders woonachtig in de provincie en voor hun oude dag op zoek naar de nabijheid van stedelijke voorzieningen.

Veranderen met de tijd

Voor dit mini-appartementengebouw is een concept ontwikkeld welke kan voorzien in een veranderende ruimtelijke vraag. Het oudere stel woont in het bovengelegen appartement met een riant uitzicht over de stad. Dit appartement is toekomstbestendig ontworpen: volledig gelijkvloers met een eigen liftinstallatie. De benedenwoning heeft daarentegen een kantoorruimte en een directe relatie met de tuin; ideaal voor een gezin met kleine kinderen.

In plaats van de verticale ontsluiting te reduceren tot een noodzakelijkheid, neemt deze juist een centrale plek in. Alom aanwezig als een sculpturaal element in de benedenwoning, transformeert de ontsluiting naar boven toe als een serie vides en open trappen. Dit centraal gelegen ontsluitingssysteem maakt dat een ‘wisselverdieping’ bij beide woningen kan worden betrokken. In eerste instantie wordt deze ingezet als een logeerverdieping voor de bovenwoning. Met enkele kleine technische aanpassingen kan deze verdieping eenvoudig worden betrokken bij de benedenwoning.

Open vs. gesloten

Als zijnde een clair-obscur wordt het verloop in de plattegrond benadrukt in de twee sterk contrasterende gevels. De noordelijke gevel is grotendeels gesloten om thermisch verlies en geluidshinder te beperken. Naar het zuiden toe opent het gebouw zich volledig om gebruik te maken van passieve zonnewarmte en de verbinding met buiten. Tussen deze twee tegengestelde façades ondergaat de plattegrond een geleidelijke transformatie, van gecompartimenteerd in het noorden, naar een open plattegrond met vrijstaande objecten naar het zuiden toe. Daar wordt het gebouw beëindigd met een balkon laag welke als een filter werkt en een informeel karakter geeft aan de gevel.

Materiaal en compositie

Het gebouw communiceert haar samenstelling en de gebruikte materialen communiceren hun doel. Zodoende is de zuidelijke gevel louter bekleed met beglazing om de relatie met buiten te onderstrepen. De resterende constructieve wanden zijn opgetrokken uit grootformaat betonsteen, bekleed met hoogwaardige isolatie. Tussen deze wanden maken betonnen vloeren een overspanning van 8 meter en bieden deze een solide vlak waarop zachte elementen de ruimtes definiëren. Gesloten en massief naar het noorden, licht en fragiel naar het zuiden, is het gebouw een compositie van contrasten.

Close search