Deelnemers / Deelnemers Editie IVCommune d’Aigle, department d’urbanisme, mobilité et paysage Place du Marché, Aigle, Zwitserland
Project
Het Place du Marché in Aigle zal de komende jaren een transformatie ondergaan om groener, voetgangersvriendelijker en prominenter voor de stad te worden. De paviljoens zijn het eerste gebaar dat de ambities van de gemeente belichaamt om dit centrale plein echt te begrijpen als een plek voor ontmoeting, een plek voor de bewoners. Daarom hebben we een combinatie van functies voorgesteld: een openbare bibliotheek, een observatorium, een collectieve tafel met banken en een klein theater.
De paviljoens zijn kleine stations die van alle kanten toegankelijk zijn. Ze zijn gevormd en gepositioneerd ten opzichte van elkaar en ten opzichte van het plein en de toekomstige transformatie ervan. De positie van de paviljoens verdeelt het plein in verschillende delen die de stadia van de bouwwerkzaamheden voorstellen. Deze verdeling maakt het mogelijk om tijdens het lange transformatieproces ten minste twee delen van het plein te gebruiken.
De paviljoens zijn modulair opgebouwd, in het atelier van de plaatselijke bouwer voorbereid en vervolgens ter plaatse in elkaar gezet. Na zeven jaar worden de paviljoens verplaatst naar een andere plek in de stad die op transformatie wacht.
Impact
Dit werk gaat niet alleen over het ontwerp en de indeling van de paviljoens, maar evenzeer over het plan om het Place du Marché nieuw leven in te blazen, om wat er is opnieuw te interpreteren. De paviljoens dienen als introductie en stimulans om het perspectief van de bewoners en de gemeente op het plein te veranderen – om een ander perspectief en een nieuwe identiteit te brengen. Dit zien we als een van de manieren hoe we als architecten een verschil kunnen maken, zelfs met tijdelijke infrastructuren zoals deze paviljoens. Met elementaire en tijdelijke architectonische objecten en acties kunnen we bijdragen aan permanente transformaties, die zowel fysieke impact hebben als in betekenis en waarde – in de beleving van en toe-eigening door bewoners, gemeentes, opdrachtgevers.
Daarnaast vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk met lokale en duurzame materialen en met lokale makers te werken, en dat de hoeveelheid materiaal die nodig is om een architectonische object te bouwen, zo licht en elementair mogelijk is – zo ook in Aigle. De structuur is gemaakt van staal, de gevels van Méranti multiplex en de vloeren van larikshout. De combinatie van staal en hout zorgt voor duurzaamheid en weerstand in de tijd. De paviljoens zijn modulair opgebouwd om de montage en demontage eenvoudig te maken. Ze zijn voorbereid in het atelier van de lokale maker en vervolgens vervoerd en ter plaatste op het plein gemonteerd. Na zeven jaar zullen de paviljoens worden verplaatst naar een andere plek in de stad die op transformatie wacht. Ook in andere projecten werken we met (eenvoudige) modulaire systemen. In een nabije stad van Aigle, Yverdon-les-Bains, hebben we een paviljoen ontworpen dat bewoners zelf kunnen op- en afbouwen, waardoor ze al tijdens het bouwproces verbonden raken met en vorm geven aan een bepaalde plek en (nieuwe) identiteit.
Creatief Ondernemerschap
We beginnen een project altijd door samen met de opdrachtgever de opdracht en het programma te (her)definiëren. Het initiële voorstel van de gemeente was een houten platform op één positie van het plein. Na enkele conversaties om de ambities van de gemeente beter te begrijpen, leek het ons dat het Place du Marché meer gebaat zou zijn bij een combinatie van drie kleine entiteiten die met elkaar en met het plein in dialoog zouden gaan. Drie paviljoens – ontworpen als onderdeel van dezelfde familie, maar elk met hun eigen specifieke functie(s), proporties en kleurenpalet – die nieuwe functies voor bewoners introduceren, en die zo geplaatst zijn dat ze nieuwe tussenruimtes definiëren, en de (nieuwe) grenzen van het plein aftasten.