Sorry, your browser does not support inline SVG.

Sustainable House of God

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Arjan Hartong & Medina Alic
Edam
HOOPE+PLEVIER Architects
01/11/2018

Trend: De-ontkerking van Nederland

Momenteel is Nederland snel aan het ontkerken. Dat leidt tot nieuwe kansen door herontwikkeling.

De Groenland kerk

De Groenland kerk is ontworpen door diaken-schrijver Groot, opzichter en molenaar en werd in 1891 gebouwd in de recordtijd van drie maanden. De kerk was klaar op 2 augustus 1891. Het gebouw zelf vertoont een eclectische architecturale stijl, met zowel neogotische als neo-renaissance invloeden. Na 124 jaar als kerk en ontmoetingsplaats te hebben gediend, werd besloten om het hele monumentale complex in 2015 te verkopen.

Ontwerp

De benadering die we hebben bedacht om deze kerk in een residentie te veranderen, is de plaatsing van een ‘doos’ in de kerk. Deze box herbergt alle ondersteunende en meer besloten functies van de residentie, terwijl de ruimtelijkheid van de kerk behouden blijft. Door de kist tegen het naastgelegen gebouw te schuiven, kunnen we gebruik maken van natuurlijke ventilatie en daglicht voor de slaapkamers. De box is zo ontworpen dat de verkeersruimten van de woning ook een functie hebben – werkplekken en opslagruimte bijvoorbeeld. We hebben de routing en trappen ontworpen om een ‘architecturale route’ te creëren die je door de kerk leidt en een steeds veranderend perspectief op de tuinen en de kerk biedt. De route eindigt op de tweede verdieping, eindigend in de badkamer. Hier zit het prachtig geplaatste bad vlak voor het roosvenster op de gevel van het gebouw. Door de naar achteren gerichte en groengerichte gevels op verschillende plaatsen te openen met de toevoeging van glas, ontstaat een sterke link naar de tuinen. Deze glazen vliesgevels zijn bedoeld om een hedendaags element te bieden en hun abstracte vorm is consistent met het ritme van de bestaande kerkramen.

Energie en circulariteit

Het gebouw kan in zijn eigen energie voorzien. We gebruiken een geothermische bron voor verwarming en koeling en op het dak van de nieuwe garage hebben we zonnepanelen gepland. Materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt in termen van een circulaire aanpak. Als voorbeeld; de houten lamellen van het kerkplafond zijn hergebruikt voor de pas gerenoveerde plafonds.

Resultaat

Het resultaat is een buitengewoon huis. Een mix van lokale geschiedenis en hedendaagse architectuur. We hopen dat we een nieuwe standaard kunnen stellen met dit project waar we enorm trots op zijn.

Close search