Sorry, your browser does not support inline SVG.

MFC Doelum

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Gemeente Renkum
Renkum
studio Nuy van Noort
25/11/2017

‘Dit gebouw is een parel binnen onze gemeente; een gebouw waarin plek is voor ontmoetingen, verbindingen, gesprekken en waar lief en leed gedeeld wordt. Het is een gebouw geworden om trots op te zijn!’

Aldus de burgemeester van Renkum over het nieuwe multifunctioneel centrum (MFC) Doelum in haar gemeente.

Huiskamer van Renkum

In een prachtig groen gebied omgeven door kleinschalige woningbouw is MFC Doelum ontworpen als een sociaal hart voor de gemeente Renkum. Een ontmoetingsplek voor sport en cultuur, waar de kracht van het collectief in balans is met individuele expressie. Het is een plek voor iedereen: een gebouw dat je deelt, waar je elkaar en de ander ontmoet; een huiskamer voor Renkum.

De centrale ontvangstzone brengt alle functies, gebruikers en bezoekers in contact met elkaar. Rondom deze zone, waarin de horeca is gevestigd, zijn alle functies georganiseerd en al bij binnenkomst goed zichtbaar. Grote vensters en zitkaders geven zicht op de sporthal en zwembad en de activiteiten in de cultuurzaal, fitness en BSO. Het centraal organiserend element is een houten meubel dat alle lagen verbindt. Het is een herkenningspunt door het hele gebouw.

Landschappelijke inpassing

Het MFC is zorgvuldig in het landschap ingepast. Er is optimaal gebruik gemaakt van de kwaliteiten en hoogteverschillen in het gebied. Ondersteunende functies zoals kleedkamers en bergingen worden uit het zicht onder het maaiveld geplaatst. Terrassen en tribunes ontstaan als vanzelf en bieden zicht op het sporten en de groene omgeving.

Het gebouw oogt bescheiden ondanks het grote programma, door opdeling in drie ten opzichte van elkaar verschoven volumes. Zo ontstaat een gebouwensemble in harmonie met het omliggende glooiende landschap. Het middelste volume is opgetild; hier ligt de centrale ontvangstzone. Het glooiende landschap loopt via deze zone tussen de beide volumes door en verbindt de sportvelden van de hoger gelegen noordzijde met de tennisvelden van de lager gelegen zuidzijde.

Menselijke maat

Door een zorgvuldig gebruik van materialen, ritmiek en patronen wordt de menselijke maat teruggebracht in de grote bouwvolumes. De lichte gemêleerde baksteen is uitgelegd in verschillende verticale en horizontale patronen. Een robuuste betonnen plint draagt het gebouw, betonnen kaders markeren de gevelopeningen.

Het interieur en het losse meubilair zijn vanaf het begin integraal mee ontworpen. Het consequent toepassen van een mix van natuurlijke, duurzame en onderhoudsarme materialen geeft een consistent en rustig beeld door het hele gebouw. Het gebruik van verschillende typen hout in de vloeren en wanden zorgt voor een zachte en warme uitstraling. Perforaties, plaatverdelingen en aansluitdetails zorgen voor een verfijnde gelaagdheid met aandacht voor een goede akoestiek.

Rol architect

Bij dit project hebben wij als jong bureau de kans gekregen om invulling te geven aan het vak als architect in al haar facetten. Het project draaide namelijk niet alleen om het maken van een sterk architectonisch gebaar, maar vooral om de rol van architect als verbindende partij. De kracht van het project was een hele dankbare samenwerking tussen de opdrachtgever, gebruikers en het ontwerpteam (i.s.m. NOAHH). Dit gebouw is tot stand gekomen dankzij de gebruikers, bestaande uit 26 verenigingen, die vanaf 2003 het project op vrijwillige basis hebben vormgegeven en een opdrachtgever die maatwerk heeft willen leveren voor deze verenigingen voor een beperkt budget. Ons bureau heeft de verantwoordelijkheid gehad om de opdrachtgever en de gebruikers te begeleiden in dit uitdagende proces, hen mee te nemen, een plek te geven, en hun wensen te vertalen naar een ruimtelijk maatpak – van gebouw tot interieur – van meubilair tot signing; een huiskamer voor Renkum.

Close search