The Next Step Program

Stadsvilla D

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Familie van der Eerden
Roosendaal
zone zuid architecten
01/02/2019

In het centrum van Roosendaal is recentelijk een prachtige stedelijke villa opgeleverd welke in zijn architectuur reflecteert op de direct omliggende historische bebouwing.
Niet vaak is er de mogelijkheid om binnen het historisch centrum een villa te creëren van deze omvang. De woning presenteert zich op een duidelijke maar eigenzinnige manier in hout, staal en beton. De breedte van het kavel in relatie tot de omliggende bebouwing gaf aanleiding het volume in twee te splitsen. Parkeren op eigen terrein is mogelijk geworden door dat het woonvolume is “gelift”.

Om de tuin te kunnen bereiken is het programma zo veel mogelijk in de lengte richting georganiseerd. Direct na de entree is een langgerekte keuken ontworpen welke in daglicht voorziet vanuit het naast gelegen atrium. In het verlengde hiervan wordt de woning meer open. De verhouding binnen-buiten is zeer geleidelijk door luifels in beide richtingen tussen woonkamer en tuin.
Op de verdieping is het ontwerp meer in de breedte georganiseerd rondom het atrium. Deze woonlaag bevat 5 slaapkamers, 2 badkamers, ruimte voor installaties en een zolder.
Naast het ontwerp voor de woning is ook de keuken en overige meubilair naar ontwerp van zone zuid architecten. De gehele beneden vloer is zowel binnen als buiten in gevlinderd beton. Ter versterking van het binnen-buiten effect zijn tevens de plafonds in gelijkwaardige western red ceder delen. De voorgevel heeft een gestreepte pleisterlaag welke goed past in het meer verticale karakter van de Damstraat.