Sorry, your browser does not support inline SVG.

Medisch plein de Kwikstaart

Deelnemers / Deelnemers Editie I
Bruderer Property bv
Witte de Withstraat 57 3342TV Hendrik-Ido-Ambacht
AAAN
10/01/2016

DUURZAAM HOUTEN ZORGCENTRUM MET INTERNE STRAAT

In Hendrik-Ido-Ambacht is een nieuw medisch plein verrezen op de plek van voormalige kleuterschool de Kwikstaart. Het ontwerp is van de hand van Rotterdamse studio AAAN. Het enkellaags paviljoen biedt ruimte aan verschillende zorgfuncties gekoppeld door een interne publieke straat.

Het zorgcentrum biedt ruimte aan 2-8 verschillende zorgfuncties gekoppeld door een centrale ruimte. Deze ruimte is vormgegeven als een publieke straat waaraan de verschillende zorgeenheden elk hun eigen adres hebben. Aan weerszijden van deze straat zijn gedeelde functies, bergingen en technische ruimten geplaatst. Deze gesloten eenheden worden afgewisseld met grote transparante openingen die de entrees van de achterliggende ruimten markeren. De centrale ruimte zelf fungeert als wacht- en receptieruimte.

De vormgeving van het exterieur is ingetogen en helder. De vloer en het dak van het enkellaags paviljoen zijn in de hoeken verbonden en vormen een frame. Dit wordt geaccentueerd doordat het gebouw iets is opgetild ten opzichte van het maaiveld. Binnen dit frame wisselen open en gesloten gevelelementen elkaar af.

De langsgevels zijn vlak, voorzien van grote glasopeningen ter plaatse van de entree en de expositie ruimte. De transparante kopgevels zijn voorzien van verticale stijlen met een diepe negge. Deze elementen worden elke 1200mm herhaald. Door deze repetitie en grote negge diepte is een veelvoud aan indelingsmogelijkheden in de achterliggende zorgeenheden mogelijk met behoud van een helder gevelbeeld.

Het complex is voorzien van koude / warmteopslag verdeeld over het complete terrein en wordt centraal geplaatst in een nieuw aan te leggen tuin. Op het dak van het complex is een basisinstallatie zonnecellen aanwezig welke kan worden aangepast en uitgebreid afhankelijk van het aantal huurders van het complex. Uitgangspunt is een zorgcentrum dat in gebruik energie neutraal is.

CREDITS
Opdrachtgever: Bruderer Property b.v.
Architect: AAAN
Aannemer: de Hek b.v.
Constructeur: Pieters Bouwtechniek
Installatie advies: ABT
Fotografie: AAAN

STUDIO AAAN
Studio AAAN is een jong Rotterdams architectenbureau, opgericht door Rik de Ruiter en Luuk Stoltenborg. Met een sterke focus op structuur, eenvoud, materiaal en detail tracht de studio moderne architectuur te realiseren die op klassieke leest geschoeid is. AAAN werkt in verschillende schaalniveaus op het gebied van architectuur, stedenbouw en ontwerp.

1407_img_7010_web 1407_img_6940_web

Close search