Sorry, your browser does not support inline SVG.

District A

Deelnemers / Deelnemers Editie I
District A
Aert van Nesstraat 22 3012CA Rotterdam
Koen Klok Architect en LAGADO architects
11/29/2015

In hartje Rotterdam is een voormalige wasserette door architect Koen Klok in samenwerking met LaGado architects getransformeerd tot een gezellige, maar rauwe Vietnamese streetfoodbar. Het interieur vormt een neutrale basis waartegen kleurrijk meubilair en verlichting afsteken.
de Vietnamese keuken wordt gekenmerkt door verse kruiden en een geraffinneerde variatie van Aziatische smaken met franse invloeden: transparante loempia’s (spring rolls), knapperige stokbroodjes (banh mi) en heldere bouillon (Pho bo). wie district a binnenkomt ziet direct waar dat bereid wordt. de eigenaars wilden een nieuw type aziatisch restaurant neerzetten, waarbij openheid van onderscheidend belang is.
de open keuken vormt het logische centrum van de aandacht achterin de zaak. Via een uitsnede heb je zicht op de in het wit geklede koks, die fel afsteken tegen de groene geglazuurde wandtegels, waardoor ze als acteurs in een theaterstuk de energie uit de keuken overdragen aan het restaurant.
in het restaurant is het rauwe plafond van betonnen prefab t-liggers een belangrijk beeldbepalend element. Het is de onderzijde van de parkeergarage erboven die met verzwaarde constructieve stroken de lengte en hoogte van de smalle ruimte benadrukt. de liggers lopen van binnen door naar buiten en verbinden het terras en de entreepui visueel met de open keuken.
in tegenstelling tot de aan weerszijden naastgelegen horeca is het verlaagde plafond verwijderd om het unieke karakter van de smalle lange ruimte onder de parkeergarage te benutten voor het straatgevoel van deze streetfoodbar.
De bar, het flessenrek aan de wand achter de bar en de zitbank zijn in de lengte geplaatst en versterken zo het lineaire aspect van het interieur. de eettafels staan hier haaks op georiënteerd en bieden bezoekers naast het uitzicht op de straat ook een inzicht op de bereiding van hun eten. street en food komen zo samen in het concept achter dit interieur.
Het materiaalpalet is ingetogen. blauwstaal voor het barblad, de uitgiftebalie van de keuken en het flessenrek. Beton voor het basement van de bar en een eikenhouten afwerking voor de zitbank.
Het stucwerk van de langste wand is verwijderd waardoor de originele bakstenen zichtbaar zijn. de houten zitbank contrasteert met de bar en bakent de ruimte af in een voorruimte, eetruimte langs de bar en een achterruimte tussen bar en keuken voor het personeel. een stalen hekwerk omkadert de open keuken en voorziet in de mogelijkheid om de achterwand decoratief aan te kleden, waardoor de bar en zijwanden vrij blijven van visuele drukte.
de bar met zijn stalen blad en betonnen sokkel refereert qua vorm en materiaal aan de betonnen schijven van de gevel van de parkeergarage en brengt de rauwheid van de straat zo naar binnen, naar de plek waar je informeel drankjes drinkt. de houten bank en de bakstenen wand geven een warme, geborgen uitstraling aan het zitgedeelte.
De verlichting is divers en vervult verschillende functies. Spots benadrukken de grillige textuur van de afgebikte bakstenen wand en de verschillende zitplekken erlangs. Gedimde stalen hanglampen transformeren het stalen barblad in een steampunk bruin cafe terwijl de LED lichtlijn onder het barblad de bar van een modern lineair lichtaccent voorziet.

03_districta_ossip_s1 02_districta_ossip_s1

Close search