Sorry, your browser does not support inline SVG.

Innovation Powerhouse

Deelnemers / Deelnemers Editie III
GeVa Vastgoed
Eindhoven
Atelier van Berlo i.s.m. Eugelink Architectuur & De Bever Architecten
01/02/2018

De voormalige energiecentrale van Philips is getransformeerd tot het Innovation Powerhouse, een ecosysteem voor de innovatieve industrie. Een plek waar ontmoeting, co-creatie, inspiratie, innovatie centraal staat en tegelijkertijd het ruwe en brute karakter van de energiecentrale omarmt.

De belangrijkste doelstelling van het ontwerp was het creëren van een ecosysteem waarin de bedrijven elkaar kunnen ontmoeten. In een steeds digitalere wereld geloven wij sterk in de kracht van fysieke ontmoeting, een plek waar mensen elkaar kunnen inspireren, samenwerken, dromen en spelen. De customer journey van de verschillende bezoekers – klant, werknemer en partner – waren hierbij essentieel. Door het creëren van een centrale ontmoetingsplek, grote mate van transparantie, ruimte voor experiment en gedeelde functies beogen we dit te faciliteren.

Bij het betreden van het pand sta je meteen in het ruime atrium en wordt je verwelkomt door een grote koffiebar en lounge. Een grootse openheid en transparantie zorgt ervoor dat je een kijkje naar binnen kan nemen en de levendigheid van de verschillende bedrijven waarneemt. De driedubbel hoge ruimte zorgt voor natuurlijk licht dat de kern van het gebouw verlicht. De lichtstraat zet ook de originele zware betonconstructie aan, die de kolenstortkokers op 28 meter hoogte dragen.

De hal wordt gebruikt voor exposities, netwerk evenementen, brainstormsessies, presentaties en lezingen. Daarnaast wordt de hal ook regelmatig voor publieke evenementen gebruikt, waarbij de stad welkom is in het gebouw. Aan het einde van de hal is een beeldbepalende trap geplaatst die de bovengelegen verdieping bij de centrale hal trekt en tegelijkertijd als tribune en informele zitplek gebruikt kan worden.

Door een wijziging in energieproductie (van kolen naar olie) is de hoge centrale middenbeuk van het originele ontwerp nooit afgebouwd. Geïnspireerd op de originele tekeningen hebben we met een stalen verticale tuin de origineel bedoelde symmetrie voltooid. Deze stalen tuin volgt in ritmiek en belijning de originele gevel, maar is met zijn transparante groene uiterlijk, glazen lift en vergaderruimtes een hint naar de toekomst. Aan de achterkant wordt de symmetrie voltooid door een strak gedetailleerde moderne glazen uitbouw.

Het Innovation Powerhouse is op deze manier niet enkel een statisch bedrijfsverzamelgebouw, maar een open plek waar verschillende bedrijven elkaar kunnen inspireren en kunnen samenwerken. Deze nieuwe dynamiek geeft de voormalige energiecentrale een nieuwe toekomst.

Close search