The Next Step Program

Maquette 1:1

Deelnemers / Deelnemers Editie I
ZigZagCity/ Internationale Architectuur Biennale Rotterdam
Delftsevaart 3011HL Rotterdam
NOV'82 Architecten
05/26/2014

NOV’82 Architecten is met de interventie MAQUETTE 1:1 een van de winnaars van de besloten prijsvraag reCreatie Delftsevaart. AIR – het architectuurcentrum van Rotterdam – biedt met deze prijsvraag jonge architecten de kans om een ontwerp te maken voor een locatie aan de Delftsevaart in Rotterdam. Op 4 locaties aan het water werden de winnende ontwerpen getoond van 29 mei t/m 9 juni 2014 tijdens ZigZagCity, onderdeel van de IABR 2014 (Internationale Architectuur Biennale Rotterdam).
Het gebied rond de Delftsevaart is onderdeel van het plan “Waterverband” van architect Hoogstad uit de jaren ‘70. Het oorspronkelijke plan omvat woningbouw en een noord-zuid voetgangersverbinding langs het Rottetracé tussen Pompenburg en de Maas. De voetgangersverbinding werd vormgegeven door vlonders, steigers en terrassen. Impressies van de plannen uit die tijd schetsen een prachtig beeld van de Delftsevaart als een recreatieve zone waar diverse activiteiten op de vlonders en het water plaats vinden: een levendig gebied. Dat is het echter nooit geworden.

Onze interventie is een kritische noot. De Delftsevaart is een onaantrekkelijk gebied met verouderde materialen, vies water en oninteressante achterkanten. Recreatie ontbreekt in zijn geheel. De interventie toont een invulling zoals ooit beoogd door de architect: een recreatieve plek ter ontspanning en vermaak. Met deze interventie worden passanten en bewoners bewust gemaakt van de dromen van de architect, die nooit werkelijkheid zijn geworden.

De locatie bestrijkt drie half ronde vlonders in de Delftsvaart die vanaf de naastgelegen Haagseveer goed zichtbaar zijn voor passanten. De vlonders bevinden zich ter hoogte van de drie trappenhuizen van het woningbouwblok en zijn enkel bereikbaar voor de bewoners.

Vanuit maquetteperspectief geeft de interventie een invulling aan de locatie, zoals Hoogstad deze ooit in zijn impressies en maquettes verbeeldde. Het geheel is vormgegeven als een maquette schaal 1:1: de schaalfiguren zijn uitgevoerd als fel rode paspoppen, de meubels en attributen in strak wit. Elke vlonder laat een mogelijke gebruiksvorm zien. De scenes behouden het abstractieniveau van een maquette, zoals ook het plan van Hoogstad abstract is gebleven.

zigzagcity-maquette1-1-nov82-architecten_03 zigzagcity-maquette1-1-nov82-architecten_04