The Next Step Program

De Scheepmaker

Deelnemers / Deelnemers Editie IV
Wibaut Projectontwikkeling
Haarlem
van Ommeren Architecten BV
01/10/2020

Project

De scheepmaker is een woongebouw met 55 one of a kind woningen die aanvoelen als een maatpak. Diverse typologieen, uitgebreide ontworpen kopersopties en aanleidingen om de woningen naar je hand te zetten, maken dit mogelijk. Ons motto voor dit project was: ” niemand woont hier als iemand anders”. De uitdaging zat hem in het realiseren binnen de bouwmethodieken van de gevestigde orde.

Impact

De drie SDG’s zitten integraal verweven in onze bureauvisie:: “VO-A is an architectural firm that strives to build recognizable living environments that fit like a glove, in which the user can adapt their home over time to their changing wishes. We innovate through the smart use of existing architectural resources. Architecture is our tool to make (unexpected) connections with which the maximum achievable plan can be realized.”
We geloven dat het resultaat van onze visie leidt tot woongebouwen en gebieden waar mensen om geven, geluk ervaren en gezond(er) kunnen en willen leven (SDG3, SDG11) Dit zie je al in de scheepmaker gebeuren. Echter, de (middel)grote woningbouw in nederland is zeer traditioneel, waardoor de woningbouw projecten en bouwmethodieken minder ver (kunnen) gaan dan je zou willen. Wij zien het als onze missie om ‘als een paard van troje’ de bouwindustrie van binnenuit te veranderen (SDG13) en kunnen hier hulp bij gebruiken, daarom schrijven we ons in voor het Next Step program.

Creatief Ondernemerschap

Creatief ondernemerschap gaat bij ons vooral over de manier van samenwerken. Met een team van 8 personen hebben wij de eer en verantwoordelijkheid om ruim drie duizend woningen in verschillende woongebouwen en woongebieden te mogen ontwerpen. Dit vergt een dynamiek en communicatie waarbij inclusieve en gelijkwaardige besluitvorming op een transparante wijze plaats vindt, zowel binnen het bureau als met stakeholders. Op deze wijze worden de randvoorwaarden en kansen van opgaven inzichtelijk en geborgd, waarna je dit kan vervlechten tot een gedragen ontwerp met impact.