The Next Step Program

Entreegebied Werelderfgoed Kinderdijk

Deelnemers / Deelnemers Editie IV
Stichting Werelderfgoed Kinderdijk
Kinderdijk
M& DB architecten
01/01/2020

Project

Het project omvat de gehele herinrichting van het entreegebied tot het Werelderfgoed Kinderdijk. Met het door ons ontworpen masterplan, bezoekerscentrum voor individuele bezoekers (ticketverkoop, informatie, cafe en souvenirshop), entreegebouw voor groepsbezoekers met kantoor voor de stichting en verschillende bruggen.

De gebouwen en bruggen vormen samen een lijnenspel in een verder groene wereld. Zorgvuldig ingebed in de waterstaatkundige morfologie van gemalen, kades en kanalen.

Het met precisie vormgegeven ensemble ontvlecht op een ogenschijnlijk eenvoudige wijze de verschillende bezoekers- en gebruikersstromen (individuele bezoekers, busgroepen, riviercruisegroepen, molenbewoners en zwaar werkverkeer van het waterschap).

De architectuur valt samen met het landschap, herstelt de lange kades van het polderlandschap en versterkt de ervaring van het gebied.

Impact

Kinderdijk wordt overlopen door toeristen. Met ons plan worden deze nu op een ordentelijke wijze door het gebied geleidt. Waardoor de overlast voor de omgeving vrijwel is opgelost. Daarnaast functioneert het bezoekerscentrum ook als plek waar de buurt even koffie komt drinken.

Kinderdijk is de Icoon van de Hollandse traditie van waterbeheer. Een verhaal dat ondergesneeuwd was door een lawine aan toeristische wildgroei. Met ons plan is het gebied volledig opgeschoond. Is de ruimtelijke verbinding tussen het polderlandschap en de achterliggende rivier herstelt. En de samenhang tussen de 18de eeuwse molens en de moderne gemalen weer leesbaar.

De hedendaagse en utilitaire vormgeving van de architectuur en bruggen herstelt de thematische verbinding tussen molenlandschap en de moderne praktijk van waterbeheer. Een verhaal dat iedere dag aan duizenden bezoekers vanuit de hele wereld wordt verteld.

Creatief Ondernemerschap

Creatief ondernemerschap betekent voor ons het inzetten van ontwerp kracht voor een betere wereld. Geen zelf-feliciterende architectuur die de omgeving overstemt, maar een architectuur die zich dienstbaar opstelt. Ontwerp dat met zijn ogenschijnlijke eenvoud precies doet wat het moet doet.