The Next Step Program

Bosvilla Noordwijk

Deelnemers / Deelnemers Editie IV
Particulier
Noordwijk
Kevin Veenhuizen Architects
12/05/2021

Project

Tussen de essen en esdoorns in het bos bij Noordwijk is een houten villa naar ons ontwerp gerealiseerd. Door de positionering midden op het kavel wordt de mooie bosrijke omgeving maximaal benut. Het interieur kent een heldere, bijna mathematische ruimtelijke indeling, doordat die samenvalt met de duidelijk zichtbare constructie.

Rondom het woonhuis is een terras aangelegd welke samen met het overhangend dak de binnen- en buitenruimtes in elkaar laat overvloeien. Ze vormen samen een overgangszone tussen de leefruimtes en de natuur.

Impact

Ons bureau wil architectuur maken die in sync is met zijn omgeving en gebruiker. We benutten de kwaliteiten van de plek en vatten dit samen in een simpel systeem dat werkt voor de gebruiker.

#3 Goede gezondheid en welzijn
Er is uitsluitend met natuurlijke materialen gewerkt, het woonhuis is helemaal van hout gebouwd en de draagconstructie is modulair. Wonen in een houten huis brengt een erg aangenaam binnenklimaat met zich mee door de geur, warme uitstraling en goede akoestiek. Door een gebalanceerd ventilatiesysteem zijn de bewoners altijd voorzien van schone lucht, en door het hergebruik van (kalkvrij) regenwater hebben we een gezond watersysteem geïntegreerd.

#11 Duurzame steden en gemeenschappen
Het woonhuis is toekomstbestendig doordat de gehele begane grond drempelvrij is ontworpen inclusief de overgang naar buiten toe. De bewoners van de Bosvilla zijn een familie waarvan de kinderen bijna uit huis gaan. Daarom zijn hun slaapkamers compact ontworpen en is de ouderlijke slaapkamer op de begane grond gesitueerd.

De moderne architectuur van het woonhuis versmelt met de traditionele panden uit 1928 die op Landgoed Sancta Maria staan. Er is gekozen voor een bescheiden bouwvolume en dakvorm die bestaan uit metselstenen en zink. Deze materialen zullen na verloop van tijd verouderen en daardoor mooier worden.

#13 Klimaatactie
Het overhangende dak beschermt het woonhuis tegen regen, vuil van de bomen en warmte van de zomerzon. In de wintertijd als de bomen kaal zijn en de zon laag staat, komt de zonnewarmte wel binnen.

Wanneer het regent loopt het water van het dak af zoals bij een paraplu, en wordt via de goot die in het terras is geïntegreerd opgevangen in een ondergrondse tank. Het regenwater wordt vervolgens gebruikt om de tuin te sproeien, toiletten door te spoelen en de vaatwasser en wasmachine te voorzien van heel zacht water. Hierdoor wordt 70% bespaard op het gebruik van drinkwater.

Verder is de woning energiezuinig met een warmtepomp en ventilatie met WTW. Uit berekeningen kwam naar voren dat zonnepanelen op deze locatie door de bomen een te laag rendement behalen, dus is gekozen voor externe zonnepanelen via een corporatie om toch eigen energie op te wekken.

Creatief Ondernemerschap

Voordat ik afstudeerde ben ik mijn eigen bureau gestart. Ik wilde mijn eigen ideeën ontwikkelen en ontdekken hoe ik kan bijdrage aan een betere wereld met architectuur. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren diverse architecten bij gekomen.

Om het team meer verbondenheid te laten voelen met het bureau, gaan we onze naam binnenkort veranderen. De nieuwe naam zal niet meer gelinkt zijn aan mij persoonlijk maar aan een gedeelde waarde. Hierdoor kan het bureau zicht beter ontwikkelen vind ik.

De nieuwe naam is nog in ontwikkeling maar zal gelinkt zijn aan Kumiki. Kumiki is een oude Japanse techniek om sterke en esthetische houtverbindingen te maken. Voor ons staat dit voor vakmanschap, verbinding en samenwerking.

Ik wil een omgeving creëren waarin iedereen zijn talent kan benutten en zichzelf waardevol kan maken. Ontwerpen en bouwen is namelijk echt iets dat je samen doet. Wij hebben een open houding naar de wereld, elkaar, onze opdrachtgevers en bouwpartners. Het inzicht van een stagiair is net zo waardevol als die van een senior architect. De kunst is om binnen een project een positieve energie te ontwikkelen die door alle partijen, en vooral de opdrachtgever, als prettig wordt ervaren.

Gaandeweg hebben we ons ontwerpproces aangescherpt en zijn we onze opdrachtgevers meer gaan betrekken in de beginfase. Om hen beter te leren begrijpen, beginnen we met ontwerp workshops waarin we spelenderwijs de uitgangspunten van het project samen in kaart brengen. Het is belangrijk dat een opdrachtgever (particulier of commercieel) zicht gehoord voelt.

Daarnaast hebben we de afgelopen jaren geïnvesteerd in het verzamelen van goede vakmensen om ons heen. Dit gaan we de aankomende periode verder uitbreiden met onze onlinebibliotheek waarin we inspirerende experts interviewen.

Naast het creatieve proces wil ik als eigenaar van het bureau de zakelijke kant goed op orde hebben. Met deze voorwaarde kan het team zich namelijk focussen op de kernactiviteiten. Samen met externe adviseurs en bevriende ondernemers uit andere vakgebieden, heb ik een werkwijze ontwikkeld die past bij ons, en waarmee ik het bureau cijfermatig kan besturen.

Voor mijn gevoel is het bureau klaar om een volgende stap te maken. In dit proces past de deelname aan Next step Program erg goed vind ik. Het lijkt me super leerzaam om te ontdekken hoe letterlijk de next step eruit kan zien.