Sorry, your browser does not support inline SVG.

Corner House

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Fam Cole
Leiden
Unknown Architects
01/06/2018

Het hoekhuis staat op een prachtige schuine straathoek in de Burgemeesterswijk in Leiden. Deze drielaagse woning, gebouwd in het begin van de vorige eeuw, is compleet gerenoveerd en getransformeerd passend bij de wensen en behoeften van een jonge familie met twee kinderen.

Startpunt van deze transformatie was de originele structuur en organisatie alsmede de originele elementen die teruggevonden werden na het verwijderen van later toegevoegde verlaagde plafonds, voorzetwanden en andere aftimmeringen. Alle ruimtes zijn gegroepeerd rondom een centrale vijfhoekige hal van waaruit alle omliggende ruimtes worden ontsloten. Nieuwe wijzigingen in deze organisatie, als gevolg van wensen en behoeften van de opdrachtgevers zijn ontworpen binnen dit hoofdprincipe. Terwijl het materiaalgebruik en de interventies nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd heeft iedere verdieping zijn eigen specifieke karakter gekregen waarbij de overgangen tussen de verschillende ruimtes nauwkeurig gearticuleerd zijn in de ruimtelijke uitwerking en het materiaalgebruik. Deze benadering, die op sommige momenten subtiel en ingetogen is en op andere momenten uitdagend, voegt een nieuwe laag toe aan de geschiedenis van de woning.

De begane grond is het meest klassiek in zijn opzet en uitwerking. De ensuite organisatie is geherintroduceerd door de toevoeging van een geïntegreerde kast met een zorgvuldig uitgewerkte opening welke de eetkamer en woonkamer verbindt. Het ontwerp van deze opening sluit aan bij de verschillende karakters van de twee aangrenzende ruimtes; aan de zijde van de intieme woonkamer is de opening compact terwijl de zijde van de eetkamer groot en statig is uitgevoerd. In de hal is de originele tegellambrisering gecompleteerd met een nieuwe donkerrode tegelvloer aansluitend bij de roodgeverfde trap. De keuken, eetkamer en woonkamer zijn afgewerkt met een eikenhouten visgraat parket terwijl de originele rijk geornamenteerde plafonds zorgvuldig zijn gerestaureerd.

Op de eerste verdieping zijn de originele houten vloerdelen die onder een versleten tapijt tevoorschijn kwamen opnieuw geschuurd en gelakt voordat deze vloer werd teruggeplaatst als afwerkvloer. Een ruime walk-in closet deelt deze verdieping in twee en resulteert in een bijzondere gebogen verbinding tussen hal en gastenkamer volgend uit de draaicirkel van de deur die haar originele centrale positie in de hal behouden heeft. In de hal is een nieuwe groen-grijze lambrisering aangebracht met een geïntegreerde railing die houvast moet bieden tussen slaapkamer en badkamer.

Op de tweede verdieping zijn alle tussenwanden en de vloer van de tussenverdieping verwijderd om de kap ten volle tot haar recht te laten komen. Deze open ruimte is het domein van de twee kinderen. Hun slaapvertrekken worden gescheiden door een centrale badkamer en een vrijstaande wand welke een gemeenschappelijke speelplek afschermen. De vloer en wanden zijn uitgewerkt in vurenhouten panelen en stijlen terwijl het originele houtwerk van de kap wit geschilderd is.

Relingen, handgrepen en een traplift zijn zo aangepast en geïntegreerd dat zij een onlosmakelijk onderdeel vormen van het interieur en een extra houvast en veilige en duurzame omgeving bieden.

Close search