The Next Step Program

Vieze handen krijgen

Blog

Over iets meer dan een maand, op 14 november, wordt de Next Step Award uitgereikt. Om de finalisten beter te leren kennen, heeft Merel Pit ze voor ons aan de tand gevoeld. Hester van Dijk van Overtreders W trapt af. 

Hoe kun je het werk van Overtreders W het best omschrijven? 

“Wij zijn geen architecten, wat wij doen zit tussen architectuur, kunst en ontwerp in. Wij bieden een vernieuwende en noodzakelijke blik op de bouwwereld, vooral op hoe er met materialen wordt omgegaan. De herkomst van materialen lijkt in de bouw slechts een bijzaak, er wordt enorm veel verspild, terwijl het voor ons juist het startpunt is. Voor onze projecten regisseren wij materiaalstromen, waardoor we toeleveranciers, maar ook partijen in de bouwwereld dwingen anders na te denken.”

Voor Hester was dit ook de reden om zich aan te melden voor The Next Step Program: “Wij zijn op een hele andere, maar tegelijkertijd ook serieuze manier met het vak bezig. Hier willen we meer aandacht voor.”

Wat vind je het leukst om te doen? 

“Reinder (Bakker, rd.) en ik noemen onszelf ruimtelijk ontwerper, maar misschien waren uitvinder of materiaalchoreograaf ook passende benamingen geweest. We halen de meeste voldoening uit dingen maken en vinden het heerlijk om vieze handen te krijgen. In plaats van in een theoretische werkelijkheid studies verrichten, gaan we het liefst aan de slag met een grote stapel materialen. Voor ons was dit ook de manier om ons te ontwikkelen als ontwerper. Doordat wij na ons afstuderen direct zijn gaan maken, hebben we echt leren ontwerpen. Waar we in de praktijk tegenaan liepen, moesten we ook meteen oplossen. Tegelijkertijd ontwikkelden we zo onze eigen vormentaal.” 

Wat hopen jullie met jullie werk te bereiken? 

“De afgelopen jaren hebben we ons ontwikkeld het ontwerpen en bouwen met geleende of afvalmaterialen, om zo min mogelijk het milieu te belalsten. Zo bestond het People’s Pavilion dat we in 2017 samen met Bureau SLA voor de Dutch Design Week in Eindhoven maakten bijna helemaal uit geleend materiaal. Maar naast circulariteit speelt ook het sociale aspect een belangrijke rol in ons werk. We hopen dat we met onze ontwerpen mensen aan het denken zetten en tot duurzamer gedrag verleiden.” 

Wat zijn jullie ambities voor de toekomst?

“Vooralsnog wordt Overtreders W veel gevraagd voor tijdelijke constructies. Omdat deze bouwwerken slechts enkele maanden tot enkele jaren blijven staan, kunnen we veel experimenteren en leren we veel. Maar uiteindelijk is onze ambitie om al onze opgedane kennis toe te passen in een gebouw dat langer blijft staan.”