The Next Step Program

Vier jonge architectenbureaus in de race voor Next Step Award 2019

Blog

Van de negen bureaus die waren doorgedrongen tot de Next Step Ahead Group van het Next Step Program 2019 heeft de vakjury nu vier finalisten gekozen. Zij dingen mee naar de Next Step Award 2019: 10.000 euro en mogelijk een ontwerpopdracht van Synchroon. De winnaar wordt op 14 november tijdens de BNA Architectendag in Utrecht bekend gemaakt.

Op 16 september j.l. bezocht de vakjury van het BNA Synchroon Next Step Program de negen bureaus uit de Next Step Ahead Group. Op weg naar de finale koos de jury voor een opmerkelijke selectie van jong toptalent. De jury onder leiding van voorzitter Do Janne Vermeulen (Team V Architectuur) beoordeelde het creatief leiderschap, de strategische (ondernemers-)visie van de bureaus en de mate waarin de jonge bureaus toe waren aan een cruciale ‘next step’ in hun professionele ontwikkeling.

In tegenstelling tot de voorgaande Next Step Award-winnaars Space Encounters (2017) en Civic Architects (2018) zijn de nu gekozen finalisten nog net wat minder ver in de ontwikkeling van hun bureau. Juryvoorzitter Do Janne Vermeulen: “Een paar finalisten zijn ‘fresh out of school’-architecten die desondanks al aan bijzonder werk bezig zijn, vooral omdat ze tomeloos ambitieus zijn en daarnaast de wind in de rug hebben door de gunstige economische situatie. Ze lijken zelfs al voldoende opdrachten in hun portfolio te hebben om snel door te kunnen groeien.”

In alfabetische volgorde zijn de finalisten Atelier Van Berlo, Beta – office for architecture and the city, Overtreders W en Urban Echoes. Met name Overtreders W valt op, omdat de oprichters geen architecten zijn maar ruimtelijke ontwerpers van de Eindhovense Design Academy.

Atelier Van Berlo presenteerde een heldere visie, weet als jong bureau de juiste partners te betrekken en realiseert overtuigende ontwerpen. Van Berlo is zowel in Nederland als daarbuiten aan het werk en toont zich zowel nuchter als ondernemend, maar schuwt ook grote projecten niet.

Beta – office for architecture and the city is een gedreven bureau dat de jury met een heldere analyse en strategie overtuigde van haar ondernemerschap en visie. Het kantoor toont zich pragmatisch en richt zich nadrukkelijk op onderzoek en realisatie. De architecten zijn professionele denkers met een gelaagde en uitstekend beredeneerde strategie voor hun bureau en hun acquisitie.

Overtreders W doorbreken met hun projecten op baanbrekende wijze de traditionele bouwkolom door hun visie op huur en gebruik van materialen en circulariteit. Dit bureau realiseert inspirerende ontwerpen en treedt daarnaast op als proces coördinator en productontwikkelaar; hun inspirerende omgang met bijvoorbeeld plastic afval is van hoge maatschappelijke relevantie.

Urban Echoes maakt bijzonder werk dat zowel op alle schaalniveaus consistent is als ook maatschappelijk relevant. Het bureau brengt op bijzondere en sensitieve wijze product- en textielontwikkeling samen met architectuur en toont bijzondere projecten in uitvoering. Hoge ambitie en aandacht voor ruimtelijk en materiaalonderzoek leiden tot gebouwen van hoge kwaliteit.