The Next Step Program

De kracht van architectuur

Blog

Over een maand, op 14 november, wordt de Next Step Award uitgereikt. Om de finalisten beter te leren kennen, heeft Merel Pit ze aan de tand gevoeld. Ze vroeg Auguste van Oppen en Evert Klinkenberg van Architectenbureau BETA waarom ze meededen, hoe ze optrekken als duo en wat hun ambities zijn.  

Waarom doen jullie mee aan The Next Step Program?

“We zien de Next Step Program als een kans om ons professioneel verder te ontwikkelen. Hierdoor worden we weer uitgedaagd om na te denken over belangrijke aspecten die we nog wel eens links laat liggen. De erkenning die we als finalist nu al hebben gekregen, is bovendien ook veel waard bij opdrachtgevers.”

Hoe werken jullie samen?

“We trekken altijd op als duo, want we vullen elkaar op verschillende vlakken aan. Zo heeft Evert tien jaar lang in Zwitserland bij grote bureaus gewerkt en benadert hij het ontwerp vooral vanuit context en ruimte, terwijl Auguste na zijn afstuderen in Nederland een eigen bureau is gestart en de nadruk legt op rationaliteit en maakbaarheid. Wat ons bindt is dat we allebei geloven in de kracht van architectuur. Door middel van goed ontwerp kun je echt het verschil maken voor mensen. Ongeacht de schaal van een project, altijd zoeken we naar een specifiek aspect wat volgens ons meer aandacht verdient. Momenteel werken we bijvoorbeeld aan een woontoren, waarbij we er alles aan doen zodat er ook gemeenschappelijke ruimtes in komen.”

Wat zijn jullie ambities voor de toekomst? 

“We zijn blij met de grote diversiteit aan projecten waaraan we werken, van een kunstenaarsdorp tot een verbouwde school en van een stedenbouwkundig plan tot een drie-generatiehuis. Deze breedte in ons portfolio willen we graag behouden, maar nu zijn we vooral gefascineerd door de woningplattegrond en de ontwikkeling die daarin nog mogelijk is. We zien het als onze missie om de woonkwaliteit in de stad te verbeteren. Al zouden we in de toekomst ook graag eens een publiek gebouw ontwerpen en lonkt het buitenland.”