The Next Step Program

Spetterende toekomstvisies van Next Step Program finalisten op de Dutch Design Week

Blog

Op 22 oktober presenteerden BNA en Synchroon de vier finalisten van het Next Step Program op de Dutch Design Week in Eindhoven. Atelier van Berlo, BETA, Overtreders W en Urban Echoes zijn als laatste in de race voor de felbegeerde Next Step Award, hoogtepunt van dit programma voor jong talent in de architectuur. De finalisten gingen niet over een nacht ijs en presenteerden doortimmerde visies onder het mom van ‘If not now, then when?’. Het hoge niveaus slot aan bij de uitdagers van deze pitch battle: dat was local hero Werkstatt architecten, bekend om hun prachtige, duurzame oeuvre 

 

Niels Groeneveld van Werkstatt trapte af met een stelling die de finalisten het vuur aan de schenen legde: “De Nederlandse bouwcultuur moet op de schop om de cruciale uitdagingen van deze tijd, zoals stedelijke verdichting, het hoofd te bieden.” 

 

Janne van Berlo van Atelier van Berlo reageerde als eerst daarop met een pitch waarin ze vertelde hoe ze als jong, onbevangen bureau met een grote nieuwsgierigheid niet alleen een voormalige energiecentrale heeft getransformeerd, maar het hele industrieterrein daarbij hebben betrokken. Door vanaf het begin over het hele terrein na te denken en daar ook de juiste stakeholders bij te betrekken werd voorkomen dat een hoop beton wat mogelijk gesloopt zou worden, nu beschikbaar is voor kantoorruimte. 

 

Auguste van Oppen en Evert Klinkenberg van BETA office for architecture and the city keken in hun pitch verder dan materiele duurzaamheid. De Ru Paré Community is door de transformatie van BETA overeind gebleven in een omgeving waar enorm veel gesloopt werd. Door de samenwerking met een coalitie van bewoners zijn de gebouwen weer tot leven gebracht door een visie op sociale duurzaamheid. 

 

Reinder Bakker van Overtreders W was met hun inzending voor het Next Step Program, het People’s Pavilion dat gemaakt werd voor de Dutch Design Week 2018, helemaal thuis in Eindhoven. Voor het 100% geleende paviljoen startten ze hun ontwerpproces bij de materialen. Als ‘materiaal choreografen’ zetten ze daarmee het proces volledig op z’n kop.   

 

Jolijn Valk van Urban Echoes opende met een afbeelding van het New Babylon van Constant Nieuwenhuys. Net als in de jaren ’60 is er verandering noodzakelijk in de maatschappij en hebben we een revolutie nodig om de bouwcultuur op de schop te nemen. Alleen een revolutie is echter niet genoeg, ook voorzichtige stapjes in de praktijk zijn essentieel. De kernwaarden die daarbij centraal staan zijn volgens haar ‘interdisciplinary, critical en playful. 

 

Werkstatt gaf een de finalisten een compliment terug: “Ik ben jaloers op de mooie ontwerpen en de impact van de vier finalisten!” Tijdens de afsluitende discussie bleek ook in het publiek was eer veel waardering, ook van ervaren architecten. Wie van de jury de Next Step Award, een prijs van 10.000 euro en mogelijke bouwopdracht van Synchroon, mag ontvangen, zal blijken op 14 november tijdens de feestelijke afsluiting van de BNA Architectendag ‘Human Touch’. Maak het mee en meld je nu aan!