The Next Step Program

De ‘next step’ zetten gaat ook in deze tijd niet vanzelf

Blog

“Jonge architectenbureaus hebben de economische wind mee. De kans om te bouwen is groot. Tegelijk is het zetten van ‘the next step’ naar een groter bureau met een stabiele workflow nog steeds lastig,” vertelt Do Janne Vermeulen, architect en directeur Team V Architectuur. Ze zit voor het derde jaar in de jury van The Next Step Program. Hierdoor heeft ze een groot referentiekader. “Ik was verrast door het aantal goede bureaus dat zich dit jaar weer heeft aangemeld.” 

Zo vlak voor de bekendmaking van de winnaar tijdens de BNA Architectendag op 14 november, sprak Merel Pit met haar.

Hoe is dit jaar de jurering verlopen ten opzichte van vorige jaren?

“Onze werkwijze was anders dan het eerste jaar. Op basis van een gerealiseerd project bekeken we welke deelnemers een plekje kregen op de shortlist. Om vervolgens tot de uiteindelijke finalisten te komen, gingen we bij ze op bureaubezoek. We wilden meer weten over hun visie op het vak en in hoeverre ze klaar zijn voor ‘the next step’. Ze moesten ons overtuigen van hun potentie om die volgende stap te zetten. Van iets wat misschien nu nog niet zichtbaar is, maar wat zich de komende jaren hopelijk wel openbaart.” 

De uiteindelijke groep finalisten is heel divers. Is dit bewust?

“Er is niet een soort architectenbureau. Het is daarom goed dat de finalisten een scala aan architectenbureaus vertegenwoordigen. Voor de branche is het belangrijk dat er verschillen zijn, dat er wordt geëxperimenteerd. Zo beschouwt Overtreders W de hele bouwkolom en zegt gedurfd: alles moet anders. BETA werkt gedreven en beredeneerd aan opdrachten en strategisch aan het binnenhalen van werk. Urban Echoes benadert architectuur op een sensitieve manier vanuit de kleine schaal. En Atelier Van Berlo slaat het voorzichtig beginnen over en zoekt slim naar partners om grote projecten aan te kunnen. Alle bureaus hebben overigens allemaal duurzaamheid hoog in het vaandel, waar ze vervolgens allemaal op hun eigen manier vorm aangeven.” 

Wat wil je alle deelnemers meegeven?

“Vorig jaar heb ik gezegd dat je in deze tijd waarin met een enorm tempo veel wordt gebouwd, wij als architecten ervoor moeten waken dat we zorgvuldig blijven; precies detailleren en aandacht hebben voor het maken. Ik wil hieraan toevoegen dat we niet alleen kwalitatieve, maar ook unieke gebouwen moeten maken. Over twintig jaar moeten we met trots op deze periode terugkijken. Een periode waarin geen eenheidsworst is neergezet, maar bijzondere architectuur. Hiervoor moeten we op zoek gaan naar een bepaalde eigenheid in onze architectuur.” 

Waarom zouden jonge bureaus met de volgende editie weer moeten meedoen?

“De allereerste stap, een echt project bouwen, dat lukt de meeste bureaus wel. Maar om van een bureau met zes tot acht werknemers waarvan een groot deel flexibel is, te groeien naar een bureau met twintig man waarvan een substantieel in dienst is, is heel moeilijk. Hiervoor moet je continuïteit organiseren, terwijl je als jong bureau soms niet eens in aanmerking komt voor bepaalde selecties. Deelname dwingt je om je visie op te schrijven en die te spiegelen aan anderen. Ook kom je in contact met andere jonge, maar ook meer ervaren bureaus waardoor jouw netwerk uitbreidt en mooie samenwerkingen ontstaan. Daarnaast is de exposure die je krijgt natuurlijk ook mooi meegenomen. Ik hoop dat The Next Step Award daardoor helpt bij het nemen van die volgende stap en dus direct en indirect goede architectuur stimuleert. Eerdere winnaars zijn gelukkig goed blijven rollen. ”