The Next Step Program

Synchroon & BNA starten vijfde editie The Next Step Program

Blog

Ondernemend ontwerptalent gezocht

Voor de vijfde keer organiseren de architectenbranchevereniging BNA en gebiedsontwikkelaar Synchroon The Next Step Program. Het programma, dat tot november duurt en creatief ondernemerschap centraal stelt, helpt jonge architectenbureaus bij de volgende stap in hun carrière. Zij kunnen zich vanaf nu aanmelden.

The Next Step Program (sinds 2017) is een programma voor opkomend ontwerptalent in de architectuurbranche. Met het programma willen de BNA en Synchroon jonge architectenbureaus die excelleren in zowel creatief ondernemerschap als architectuur de mogelijkheid bieden zich versnelt verder te ontwikkelen.

Aan de slag met jouw ontwikkeling

De deelnemers kunnen meedoen aan masterclasses over ondernemerschap en opdrachtnemer- en geverschap, gaan aan de slag met een ontwikkelvraagstuk en finalisten krijgen een meester-gezel-traject aangeboden. De organisatie roept geïnteresseerde bureaus op hun beste project – creatief en zakelijk gezien – in te zenden vóór 27 maart 2024. Deelname is mogelijk voor jonge architecten (tot en met 40 jaar) met een eigen bureau die al een project hebben gerealiseerd (niet ouder dan 2 jaar).

Centrale rol voor “creatief ondernemerschap”

Het programma kent drie rondes. Een vakjury kiest gedurende het programma 10 genomineerden – The Next Step Ahead Group – die verder kunnen met het exclusieve programmadeel. Na onder meer masterclasses en een uitgewerkte casus kiest de jury drie finalisten. Die worden in contact gebracht met ervaren BNA-architecten in een unieke meester-gezelconstructie en maken kans op The Next Step Award. Centraal in het programma staat het ontwikkelen van het “creatief ondernemerschap” dat op vernieuwende wijze in zowel ontwerp als werkwijze maatschappelijke meerwaarde in de omgeving biedt.

Next Step Award: 10K en een opdracht

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de BNA Architectendag op 7 november 2024. The Next Step Award bestaat uit 10.000 euro en mogelijk een opdracht van Synchroon. Winnaars van de vier voorgaande edities waren Space Encounters, Civic Architects, Atelier van Berlo en Site Practice.

De vakjury

De kundige vakjury van de vijfde editie bestaat uit: juryvoorzitter Oana Bogdan (&Bogdan), Anne Geenen (Site Practice, winnaar editie 4), Uri Gilad (Office Winhov), Steven Delva (DELVA Landscape Architecture Urbanism) en Saartje van der Made (Benthem Crouwel Architects). Samen met directeuren van Synchroon en BNA, Tobias Verhoeven en Anne Schroën (geen stemrecht) gaat de jury vanaf april aan de slag.