The Next Step Program

In gesprek met jurylid Janne van Berlo

Blog

Na een studie in Berlijn en Delft ben ik Cum Laude afgestudeerd aan de TU Delft. Nog tijdens mijn studie kreeg ik de kans om een grootschalig transformatie project in Eindhoven te ontwerpen en hieruit is Atelier van Berlo ontstaan. Het debuutproject, het Innovatie Powerhouse is zeer goed ontvangen met wijdverspreide publicaties en prijs-nominaties. Dit was de springplank voor de verdere ontwikkeling van het bureau.

Wat vind je ervan dit jaar jurylid van Next Step te zijn?

Een hele eer! Als voorgaande winnaar weet ik wat voor boost het winnen van de Next Step kan zijn. Ik kijk er erg naar uit om de visies van andere jonge bureau’s te horen en te zien wat zij als de Next Step zien.

Hoe zie jij het creatief ondernemerschap als onderdeel van je bedrijf?

Voor mij is creatief ondernemerschap het maken/creëren van ruimte om processen anders en op een eigen manier in te vullen. Wat wil je zelf bereiken met je bedrijf, waar wordt je enthousiast van en hoe zorg je ervoor dat je dromen realiteit kunnen worden? Door hier bewust aandacht aan te besteden kan je je bedrijf opbouwen als een unieke, eigen onderneming.

Wat is het belangrijkste dat je daarin in de afgelopen jaren hebt geleerd?

Altijd open staan voor kansen/verassingen en datgene nastreven waar je zo enthousiast van wordt dat je er ’s avonds niet meer van kan slapen. In de dagelijkse gang van zaken is het belangrijk om tijd en ruimte in te plannen om dit te kunnen voelen, te evalueren en te hereiken.

Hoe maak jij als architect/ontwerper impact?

We zijn een jong & onbevangen bureau dat iets terug wilt doen voor de stad. We bouwen aan onze eigen toekomst en ontwerpen de stad waar we van dromen. We streven naar genereuze architectuur die verankerd is in haar omgeving en voor meerdere generaties meegaat. Sfeer, materiaal en detail zijn daarin voor ons essentieel.

We werken actief samen in diverse teams. Betrekken buitenstaanders en insiders en gaan in gesprek met toekomstige gebruikers. Door een gedreven nieuwsgierigheid ontstaat er in elke project en elke samenwerking verassende ideeën en inclusieve oplossingen.

Tijdens het programma willen we inzoomen op enkele, architectuur gerelateerde, UN Sustainable Development Goals. Dit zijn de volgende 3:

  • nr 3: Good Health and Well-being          
  • nr 11: Sustainable Cities & Communities
  • nr 13: Climate Action

Welke kans zie je voor jonge architecten impact te maken in relatie tot de 3 SDG’s?

Als jonge architect heb je de kans om met een frisse blik naar duurzame oplossingen te kijken, vragen te stellen die andere misschien niet meer vragen en om opdrachtgevers te prikkelen met nieuwe ideeën. Je staat sterk in het verwezenlijken van je eigen gezonde, duurzame toekomst, en dat is een unieke positie.

Welke tip heb je aan jonge architecten die het verschil willen maken?

Toon lef, doe gedegen onderzoek en overtuig je omgeving van je visie.