The Next Step Program

In gesprek met jurylid Albert Herder

Blog

Ik ben Albert Herder, architect en oprichter en partner van Studioninedots in Amsterdam waar we met zo’n dertig ontwerpers werken aan projecten in binnen- en buitenland. Hiernaast ben ik mede-initiatiefnemer van de CreativeSpace 111, ben ik betrokken bij verschillende kleinschalige ontwikkelingen, lid van Commissie Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Amsterdam, als docent verbonden aan de Academie van Bouwkunst en als supervisor betrokken bij verschillende voormalige industriële locaties die transformeren naar woon-werk concepten.

Wat vind je ervan dit jaar jurylid van Next Step te zijn?

Dat vind ik interessante uitdaging. Het is onderwerp dat mij na aan het hart ligt. Wij ondersteunen talentvolle jonge medewerkers om zelf een eigen bureau te starten. Rondom ons bureau is een heel netwerk van jonge bureaus ontstaan van architecten die bij ons gewerkt hebben. Een voorbeeld is de huidige voorzitter van de BNA Jolijn Valk. Daarnaast was ik recent lid van de commissie Architectuur van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie die veel projecten met jonge talentvolle ontwerpers ondersteunen.

Hoe zie jij het creatief ondernemerschap als onderdeel van je bedrijf?

Ons vak is continue in beweging en de business case van een klassiek architectenbureau staat onder druk. Daar kun je over klagen maar je kunt ook nadenken hoe je met creatief ondernemerschap dit anders organiseert. Dat doen wij in ons bedrijf op heel veel verschillende manieren: veranderen van je organisatie, multidisciplinaire samenwerkingsmodellen, complementaire verdienmodellen, productontwikkeling, projectontwikkeling, prototypes, onderzoek etc. etc.

Wat is het belangrijkste dat je daarin in de afgelopen jaren hebt geleerd?

Dat je altijd in beweging moet blijven. Je moet anticyclisch denken. Juist als je denkt nu gaat het heel goed dan moet je heel veel energie stoppen in new business of nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast vind ik dat je een of twee keer in de carrière echt opnieuw moet starten, kansen moet grijpen en je bedrijf opnieuw vormgeven.

Hoe maak jij als architect/ontwerper impact

Door onderwerpen op de agenda te zetten die zowel dicht bij jezelf blijven maar ook antwoord geven op een nieuwe tijdgeest. Zo ontwikkelen wij op eigen initiatief met journalisten en ontwerpers onderzoeken als WeSpace en Wondervoid.

Tijdens het programma willen we inzoomen op enkele, architectuur gerelateerde, UN Sustainable Development Goals. Dit zijn de volgende 3:

  • nr 3: Good Health and Well-being          
  • nr 11: Sustainable Cities & Communities
  • nr 13: Climate Action

Welke kans zie je voor jonge architecten impact te maken in relatie tot de 3 SDG’s?

Nieuwe thema’s zijn belangrijk om mee te nemen in je visie. Wel is het belangrijk om bij jezelf te blijven en de ruimtelijke impact te koppelen aan deze thema’s. Het gaat dan wat mij betreft niet om systeem technische oplossingen want als architecten zijn wij als geen ander in staat om dromen werkelijkheid te laten worden en juist de ruimtelijke impact op het thema te verbeelden. 

Welke tip heb je aan jonge architecten die het verschil willen maken?

Dat is voor elke architect anders en heeft heel erg te maken wie je als persoon bent. Dus blijf bij jezelf, practise what you preach, en wees bewust dat het lang duurt om veranderingen teweeg te brengen. Pas elk jaar je visie aan en ontwikkel nieuwe thema’s. Zie het ontwikkelen van je bedrijf als een nieuwe creatieve opgave.