Next-Step-Program-Transformatie-Schoolgebouw

Transformatie Schoolgebouw

Binnen de bebouwde omgeving zijn veel gebouwen te vinden die niet meer aan de hedendaagse eisen voldoen en niet meer bruikbaar zijn voor de functie waarvoor ze ooit zijn bedoeld. Toch bieden deze gebouwen mogelijkheden voor nieuwe functie en het creëren van nieuwe ruimte. De bestaande gebouwen hebben vaak afwijkende maten en proporties. Enerzijds overmaat en anderzijds ruimtelijke beperkingen bieden echter wel mogelijkheden om woningen met een eigen identiteit te realiseren en daarmee het bestaande woningaanbod te verrijken.

Voor een CPO-groep in Rotterdam West heeft eklund_terbeek een 100 jaar oud schoolgebouw gerestaureerd en getransformeerd naar zes woningen. Dit is het eerste project waar de gemeente Rotterdam leegstaand maatschappelijk vastgoed direct aan een groep particulieren heeft verkocht om zelf te renoveren en te ontwikkelen tot woongebouw. Elke appartement bestaat uit een tot drie voormalige klaslokalen en de aangrenzende gangzone. Uitgangspunt voor het ontwerp was behoud en versterking van kwaliteiten als de monumentale ruimtelijkheid, grote raampartijen en oorspronkelijke details. Samen met hedendaagse toevoegingen is een sfeervol geheel en een positieve impuls voor de buurt gerealiseerd. Naast de transformatie van het gehele gebouw heeft eklund_terbeek een woning tot in detail ontworpen.

De woning bestaat uit twee voormalige klaslokalen en de aangrenzende gangzone. De muur tussen de twee klaslokalen is verwijderd om een grote woonruimte te creëren. De plafondhoogte van vijf meter maakte het mogelijk om nieuwe tussenvloeren en daarmee intieme ruimtes te creëren. Naast de karakteristieke paddenstoelvormige openingen tussen klas en gang vergroten een paar nieuwe strategisch geplaatste openingen het gevoel van ruimtelijkheid en licht. In de aangrenzende gangzone bevinden zich de slaapkamers en badkamer. De originele gele geglazuurde metselwerk is bewaard gebleven en de vijf originele schooltoiletten hebben nieuwe functies gekregen en zijn geïntegreerd in een badkamer. Muren en draagbalken zijn wit gemaakt en het ruwe betonnen plafond is kaal gehouden om contrast en textuur toe te voegen en de ruimtelijkheid te vergroten. Een familie van interieurelementen in donker notenhout zoals de grote boekenkast, de eettafel en de keuken zorgen voor warmte en continuïteit in de ruimte.