Next-Step-Program-Ode-aan-de-baksteen

Ode aan de baksteen

Lange lijnen in de Bommelerwaard, door Personal Architecture.

“Het liefst willen we een moderne witte villa met een plat dak, maar we hebben zo’n vermoeden dat de Gemeente daar niet in mee zal gaan”, was het eerste commentaar van John en Peter toen wij hen vroegen naar hun wensen voor hun nieuwe huis.

De in de Welstandsnota voorgeschreven traditionele typologie met schuine kap en gebruik van baksteen, bezorgde onze opdrachtgevers de nodige kopzorgen: hoe zijn deze eisen verenigbaar met de wens van een ‘strakke en eigentijdse’ woning?

Het antwoord schuilt in de eigenzinnige wijze waarop Personal Architecture de traditionele typologie vertaalde in een kloek gebouw met grote glaspartijen en ambachtelijk metselwerk. Door de overeenkomst in materiaalgebruik en kapvorm gaat het huis moeiteloos op in zijn omgeving, maar als je langer kijkt valt op dat de grote, open leefruimtes – die alzijdig in verbinding staan met het omringende landschap – een scherp contrast vormen met de introverte boerderijen in de directe omgeving.

De zichtassen van de woning zijn ontleend aan de lange lijnen van de fruitboomgaard die oorspronkelijk op het perceel stond. De opvallende betonnen schijf die van voor tot achter en van boven tot onder door de woning loopt, structureert niet alleen de plattegrond, maar ook de omliggende terrassen en de vijver. Ook het talud waarop de woning ligt is een verwijzing naar de terpen die de boerderijen van de Bommelerwaard in vroeger tijden beschermden tegen overstromingen.

De woning is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Het was de expliciete wens van de opdrachtgevers hun droomhuis ook daadwerkelijk zelf te realiseren; John de woning en Peter de tuin. Om deze wens mogelijk te maken heeft Personal Architecture de opdrachtgevers tot het laatste detail ingevoerd in de technische en constructieve uitdagingen van het ontwerp, teneinde John in het zadel te helpen om als hoofdaannemer zijn eigen huis te realiseren.