Sorry, your browser does not support inline SVG.

De Robbenzaal, Artis

Deelnemers / Deelnemers Editie II
Artis
Amsterdam
HBMVD architecten
09/13/2017

Renovatie Robbenzaal

De Robbenzaal in Artis is een magische plek waar bezoekers van Artis de zeeleeuwen kunnen zien zwemmen. De ruimte bevindt zich tussen de vlindertuin en het zeeleeuwen verblijf achter in het park. De Robbenzaal bestaat uit een lange betonnen tunnel. De renovatie betreft de Robbenzaal met de aanliggende toiletgroep en de keuken.

De huidige Robbenzaal wordt getransformeerd naar een ruimte, waar naast bezichtiging van de zeeleeuwen ook evenementen mogelijk zijn. Daarnaast wordt er ruimte gemaakt voor een duidelijk educatief verhaal. Dit verhaal wordt gepresenteerd in panelen langs de wand van het zeeleeuwen bassin. Inhoudelijke wordt via digitale schermen uitleg gegeven over de leefomgeving en ecosysteem van de zeeleeuwen in het Californische kelpwoud. De evenementen zullen vooral bestaan uit presentaties, diners, feesten en recepties. Deze evenementen zullen gebruik maken van tijdelijk meubilair, aansluitingen voor elektra en data zijn voorzien in de renovatie. Ook is de aanpassing van het klimaatsysteem een belangrijk onderdeel voor het slagen van de renovatie en het gebruik van deze ruimte voor evenementen.

Bij de renovatie is de bestaande constructie (cq raampartij) uitgangspunt geweest voor het herontwerp. De nieuwe Robbenzaal is ontworpen als een galerij, volgens een grid met een constante ritmiek. Deze ritmiek volgt de maatvoering van de bestaande raam partijen waardoor de zeeleeuwen te zien zijn. De ramen zijn uitgangspunt voor de maatvoering van het grid geweest. Het grid is parallel in het rechte stuk van de ruimte en divergeert in de kromming bij de ramen van de zeeleeuwen.
Langs de zijde van het zeeleeuwen bassin (de korte wand) is de bestaande betonnen wand duidelijk herkenbaar. Hierop worden de educatieve panelen aangebracht. Langs de zijde van de vlindertuin (de lange wand) en op het plafond komen grijze, houten lamellen. De lange wand wordt uitgevoerd met nissen waarin bankjes zitten, deze nissen versterken het grid. Het plafond is voorzien van led verlichting geplaatst ook geplaatst binnen het grid. Deze led verlichting is uitgevoerd als een pixel mapping systeem, waarbij ieder lampje afzonderlijk is aan te sturen. Hierdoor wordt het mogelijk om overdag te kiezen voor een onderwater effect en tijdens events voor een specifieke sfeer. De verlichting in het plafond bepaald de kleur van de ruimte, de ruimte zelf wordt in neutrale grijs tonen uitgevoerd.

De toiletgroep wordt compleet gerenoveerd. De entree wordt verplaatst zodat er een functionelere indeling ontstaat. Er is een gemeenschappelijk plek voor gebruik van wastafels en een afzonderlijk toiletgroep voor dames en heren. Er komt een mindervaliden toilet, die tevens gebruikt wordt als familietoilet. De gemeenschappelijke wasruimte is uitgevoerd met een privacy wand. Deze wand bestaat aan 1 zijde uit een kelp fineer, bedoeld ter ondersteuning van het educatieve verhaal.
De keuken zal gebruikt worden om kleine recepties uit te bedienen. De keuken is reeds voorzien van alle benodigde aansluitingen. De wand met toegangsdeur wordt verplaats zodat er meer ruimte ontstaat in de Robbenzaal.

Met de renovatie van de Robbenzaal krijgt de bezoeker van Artis overdag een complete beleving van de zeeleeuwen en haar habitat. ’s Avonds zijn de zeeleeuwen het decor voor spectaculaire evenementen.

Close search