Sorry, your browser does not support inline SVG.

Zuiderheide- Blok 3

Deelnemers / Deelnemers Editie III
Dudok Wonen
Hilversum
Urban Echoes
10/11/2018

Het project is tot stand gekomen in een eerdere architectenmaatschap tussen Geurt Holdijk ( nu House of Architects) en Jolijn Valk (nu Urban Echoes). Beiden hebben auteursrecht en naamsvermelding dat het een samenwerking betreft is van belang.

Zuiderheide Blok 3

Zuiderheide is een zorgcomplex in Hilversum uit de jaren ‘80, dat volledig wordt vernieuwd. Het ambitieuze stedenbouwkundig plan van Moke bestaat uit vijf woongebouwen in een landschapsplan van Lubbers/ Hosper.
In 2012 is by Bali (een maatschap tussen Urban Echoes en House of Architects) geselecteerd voor gebouw 3, een woongebouw met kinderdagverblijf in de plint.
Gebouw 3 staat op de hoek van het stedenbouwkundig plot en heeft daarmee een zeer prominente plek aan de rotonde. Het volume van het gebouw is op verschillende plekken gesneden om de woningen optimaal op de zon en binnenterrein te oriënteren en om het volume een architectonisch accent op de hoek te geven. Daardoor is een dynamisch en prominent gebouw ontstaan.

Het gebouw sluit aan op drie verschillende niveaus. Aan de noordzijde sluit het aan op de Diependaalselaan en aan de zuidzijde op het verhoogde binnendek met daaronder parkeren. Door de begane grond in het midden van het gebouw van noord tot zuid door te breken, verbinden we met het gebouw deze drie niveaus. Wij hebben de centrale hal en het binnnenterrein met een loopbrug verbonden en daarmee een dubbelhoge entree gecreëerd. Zo wordt het gebouw niet meer ingesloten door het aansluitende dek, maar is het op een luchtige wijze verbonden met het landschap.

Vanwege het zeer bepekte bouwbudget hebben we rigoreuze beslissingen (ten tijde van de uitvoering) moeten nemen. We hebben voor de meest goedkope standaard rode baksteen gekozen met juist veel aandacht voor de verwerking. Door onderzoek en zelf proefmuurtjes te metselen hebben we, in de huidige snelle bouwcultuur, kunnen realiseren dat dit bijzondere metselwerk tot stand is gekomen. De rode baksteen met bijzonder dikke lichte voeg geeft een zachte en herkenbare gevel.

Close search