Sorry, your browser does not support inline SVG.

Woonhuis MM

Deelnemers / Deelnemers Editie I
Martin Blankedaal en Marjon Helder
Amsterdam
Chris Collaris Design
01/10/2016

Op de Stoombootweg heeft een oud en vervallen huis plaatsgemaakt voor een geheel nieuwe woning. De oude woning was in plattegrond en volumieke inhoud zeer klein. Binnen de kaders van het bestemmingsplan hebben we een ontwerp gemaakt voor een nieuwe woning waarbij de verplichte kleine plattegrond (60 m2) op een veel ruimere manier is ontworpen en het totale volume van de woning flink kon groeien.

De kapdelen zijn weliswaar gehouden aan een maximale hoogte conform bestemmingsplan (goothoogte en nokhoogte), echter zijn ze overstekend ontworpen ten opzichte van het hoofdvolume. Op deze wijze is het mogelijk om het totaalvolume van de woning, met name in de kapverdieping, enorm te vergroten. Het resultaat is een woning met een ruime plafondhoogte in de slaapvertrekken op de verdieping en een extra vliering in de kap.

stoombootweg-003

Het ontwerp omvat een woonhuis dat in opbouw is gebaseerd op de passiefbouw typologie. De gevels én het dak zijn opgebouwd uit panelen met hoogwaardige isolatie en een afwerking van verduurzaamde vuren planken. Het bouwsysteem van de woning is afkomstig van de hallenbouw, echter is het systeem van een staalskelet en sandwichplaten zodanig toegepast dat er geen enkele zichtbare referentie is terug te vinden naar een standaard toepassing van dit bouwsysteem. Zo is het industriële en flexibele systeem tot in z’n diepste kern op de proef gesteld om het geschikt te maken voor een woonhuis ontwerp.

De detaillering van de dakranden is zo minimaal mogelijk ingezet. Zo zijn er geen hemelwaterafvoeren in het zicht toegepast en is de schuine kap beëindiging voorzien van een minimale goot die lijnvormig overstroomd bij regenval. Het bloemraam snijdt door de industriële dichte gevel naar buiten. De dakkapel is uitgevoerd met puien die voorbij het plafond en dak doorsteken, en de zwarte zonnepanelen zijn nauwkeurig in het zelfde vlak van de houten dakafwerking opgenomen.

stoombootweg-002
Het oude huis is overigens niet geheel verdwenen. Zo zijn de dakplanken opnieuw toegepast in een nieuwe schuur in de tuin, zijn de dakpannen hergebruikt om bloemvelden in te kaderen in de tuin en zijn de metselstenen van het oude huis toegepast in de kern op de begane grond.

Close search